20 de micuţi din comunele sucevene afectate de inundaţii au vizitat, timp de opt zile, mai multe obiective turistice din Hunedoara, Deva şi zona Munţilor Orăştie.
Un număr de 20 de copii din câteva comune sucevene grav afectate de inundaţii au uitat de necazurile de acasă în timpul unei tabere oferite de jandarmii din Hunedoara. Dacă în primele zile, câteva fete plângeau de dorul familiilor rămase departe, joi, în penultima zi de tabără, aceleaşi puştoaice „plângăcioase“ radiau de fericire şi spuneau că li se pare că tabăra oferită de Jandarmerie a fost prea scurtă.
„Aşa ceva n-am mai văzut niciunde“
Vreme de opt zile, programul copiilor a fost unul care a făcut ca timpul să li se pară că zboară pur şi simplu. Prima zi petrecută la „cartierul general“, centrul de pregătire a jandarmilor situat în Orăştie, a fost una de acomodare. În ziua următoare, când au auzit că li se pregăteşte o excursie „pe urmele dacilor“, prin Munţii Orăştiei, micuţii au încetat să se mai gândească la necazurile părinţilor rămaşi acasă, în Suceava.
În fiecare zi a taberei, micuţii au vizitat alt obiectiv istoric important din judeţul Hunedoara. „Mie mi-a plăcut cel mai mult la Castelul de la Hunedoara. Aşa ceva n-am mai văzut niciunde“, mărturiseşte Georgiana Gheorghiţă, o puştoaică de 10 ani din Vicovu de Sus. „Ba nu, mai frumos a fost pe cetatea de la Deva. Priveliştea aceea nu se poate uita prea curând“, spune Maria Ursache, în vârstă de 11 ani, din aceeaşi comună. „Mai frumos ca la ştrandul de la Geoagiu Băi nu-i nicăieri“, le contrazice Daniel Haza, un băieţel de 10 ani, din localitatea suceveană Falcău.
Deşi au fost foarte încântaţi de ceea ce au vizitat, mare parte dintre copii abia aşteptau totuşi să-şi vadă familiile. „În prima zi am plâns după ai mei. Mi-era tare dor de ei. Dup-aia mi-a mai trecut, dar tot mi-e dor de ei. Când am plecat de-acasă, mama şi tata se necăjeau cu casa. Un colţ de casă a fost luat de apă. Am vorbit cu ei, le-am spus că-mi place mult aici, dar că abia aştept să mă întorc“, povesteşte Dumitriţa Tomeag, o fată de 11 ani, ascunzându-şi chipul între mânuţe ca să nu se vadă cât de tare roşeşte.
Un trening şi o bicicletă pentru fiecare copil
Pentru a le oferi micuţilor sinistraţi o vacanţă de neuitat, jandarmii hunedoreni au fost ajutaţi şi de unele instituţii publice şi firme private. Astfel, micuţii au avut acces gratuit la toate obiectivele turistice, iar mesele de prânz le-au fost oferite în incinta unor diverse zone de agrement. În plus, fiecare copil a primit, din partea jandarmilor hunedoreni, câte un trening şi o pereche de pantofi sport, iar ieri au plecat acasă cu o bicicletă nou-nouţă.