Șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, a declarat recent că Ucraina a fost transformată de Occident într-o dictatură fascistă, în doar o singură generație. În acest context, acesta a mai afirmat că SVR „a început” să obțină informații care vor ajuta armata rusă în război.
Narîșkin a precizat că Occidentul a reușit să transforme Ucraina și au instaurat acolo o dictatură fascistă. Această schimbare a avut loc într-o singură generație, potrivit serviciului. Ca urmare a acestor acțiuni, Rusia și-a început activitatea de spionaj, însă de la zero.
SVR a început să obțină informații din Ucraina
În urmă cu o săptămână, pe data de 30 septembrie, Serghei Narîșkin a afirmat că SVR „a început să obțină informații care vor ajuta armata rusă pe timpul desfășurării operațiuni speciale în Ucraina”.
Pentru a clarifica la ce se referă termenul „a început”, e nevoie de o serie de explicații. Este vorba despre faptul că timp de zeci de ani, serviciul rus de informații externe a fost limitat în activitatea cu privire la problematica ucraineană.
După destrămarea URSS în anul 1991 s-a ajuns la un acord, la nivel informal, cu privire la refuzul reciproc al noilor servicii naționale de informații de a acționa unul împotriva celuilalt. Adică, țările Comunității Statelor Independente (CSI) au refuzat să se spioneze între ele.
Deși Ucraina a fost una dintre țările fondatoare ale CSI în 1991, ea nu a făcut parte cu adevărat din ea niciodată. Astfel că, în anul 2018 s-a finalizat procesul de retragerea a țării din CSI. Ulterior, timp de douăzeci de ani, puțini oameni din comunitatea de informații au observat sau au luat în serios Ucraina, din diferite motive.
În tot acest timp, spune Narîșkin, Ucraina a fost transformată într-o dictatură fascistă ce către Occident.
Spionajul rusesc își începe activitatea în Ucraina
Prin urmare, multă vreme nici măcar nu a existat o astfel de direcție organizațională precum activitatea în Ucraina și, în general, în țările fostei URSS.
Însă în contextul politic actual, această activitatea a trebuit să înceapă din nou, pe baza unor fundamente organizaționale și ideologice diferite.
„La Kiev, avem de-a face cu o nouă generație care nu este nici emoțional și nici istoric legată de Rusia sau URSS și care a crescut pe principiile occidentale de lucru. Mai mult, în acest moment se poate uita deja de deceniile pierdute, deoarece situația din Ucraina în sine nu mai este legată de circumstanțele din acea perioadă.
Acum, acesta este un domeniu complet nou, care trebuie procesat ca și cum l-am vedea pentru prima dată. Aceasta este o nouă provocare care trebuie abordată într-un mod nou”, potrivit vestidinrusia.ro.