Dagbladet și Svastisca lui Netanyahu. Caricatura care agită spiritele în Norvegia
Editura Evenimentul si Capital

Dagbladet și Svastisca lui Netanyahu. Caricatura care agită spiritele în Norvegia

Caricatura care agită spiritele în Norvegia
Autor: | | 1 Comentarii | 1132 Vizualizari

Într-o caricatură, Benjamin Netanyahu stă pe o bancă într-o poziţie care imită svastica. Comunitatea evreiească din Oslo, cât şi reprezentanţa Israelului din Norvegia au protestat împotriva demersului ziarului Dagbladet

Cei care s-au revoltat față de această caricatură consideră că desenul/caricatura reprezintă o manifestare antisemită. Caricaturistul însă neagă această acuzație, spunând că l-a criticat doar pe premierul israelian şi nu întreaga comunitate evreiească.

„Caricatura este antisemită în mod grosolan şi în sensul internaţional al cuvântului, şi nu putem să o considerăm ca o expresie a libertăţii de opinie.” – a declarat pentru portalul novegian NRK unul dintre conducătorii comunităţii religioase evreieşti din Oslo, Ervin Kohn. Potrivit opiniei acestuia, prin însăşi reprezentarea imaginii de svastică este realizat conceptul de antisemitism, iar autorul caricaturii, Finn Graff desenează deja pentru a patra oară caricaturi cu astfel de mesaje. „Dagbladet trebuie să se trezească şi să decidă că nu va deveni un ziar antisemit” – a susţinut Ervin Kohn.

Autorul caricaturii, Finn Graff consideră că desenul său nu e antisemit, ci anti-Netanyahu-ist şi evocă umilirea comunităţii druze, care dintotdeauna a fost loială Israelului. Potrivit redactorului politic al publicaţiei Dagbladet, Geir Ramnefjell, caricatura respectivă a fost publicată întrucât nu încalcă normele eticii profesionale. „Desenele satirice au un rol important în presa norvegiană. Acestea pot conţine exagerări evidente, şi mesaje care merg dincolo de interpretări textuale.” Acesta a amintit că Dagbladet a publicat caricaturi cu Mohamed, iar ziarul, atât înainte cât şi după cel de-al doilea război mondial a militat împotriva antisemitismului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate