Sute de TIR-uri au stat în nămeţi pe Valea Oltului, alte 100 în judeţul Ialomiţa, în timp ce pe DN1, în zona Timişul de Sus, mai multe maşini de mare tonaj au ajuns în situaţia de a nu mai putea urca serpentinele.
"În toată ţara au existat blocaje pentru că nu s-au respectat reguli elementare, iar autorităţile s-au grăbit să dea curs indicaţiilor lui Victor Ponta care ieşea de la un meci de baschet şi a spus că nu vrea să vadă niciun camion pe drum", a declarat pentru EVZ Augustin Hagiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Rutiere.
Acesta spune că nu are o situaţie exactă a maşinilor de mare tonaj care au rămas imobilizate, dar că tirurile au fost înţepenite şi câte 24 de ore.
Proastă organizare
"În primul rând, autorităţile nu au respectat cerinţe de bază care spun că opririle maşinilor se fac în parcări amenajate care, ce e drept, de multe ori nu există, şi cu botul la fund, adică distanţa între botul unei maşini şi cea care se află în faţă nu trebuie să fie mai mare de 10 – 20 de centimetri, aşa încât să nu se formeze dopuri de zăpadă", a explicat Hagiu.
Or, după ce maşinile au fost trase pe dreapta zăpada a continuat să cadă, maşinile au fost înconjurate de zăpadă şi au rămas înţepenite.
Potrivit reprezentantului transportatorilor, pe Valea Oltului existau zeci de kilometri pe care s-ar fi putut circula în continuare, aşa încât să nu apară acest fenomen. Pe de altă parte, alte rute, cum au fost autostrăzile, au fost închise prea târziu, aşa că au devenit tot mai greu de curăţat. "Odată ce te-ai blocat pe autostradă eşti captiv. Nu sunt chioşcuri, nu ai de unde lua un ceai cald", a completat Hagiu.