Sute de oameni protestează în Piața Universității: „Stop certificat verde!”

Foto:Inquam Photos / George Calin

Continuă protestele în România. Noi manifestări au loc sâmbătă, 29 ianuarie, în Piața Universității din București, sute de oameni exprimându-și nemulțumirea cu privire la impunerea certificatului verde, precum și față de campania de vaccinare a copiilor. Demersurile au loc în contextul în care în urmă cu câteva zile a debutat campania de imunizare pentru categoria 5-11 ani. 

Protest cu sute de persoane în București. Manifestările au fost organizate de Grupul Mişcarea Civică, care este împotriva implementării documentului ce dovedește vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau testarea negativă împotriva sa, potrivit Antena 3. Iar asta în ciuda faptului că, în țara noastră, este marcată a patra zi cu peste 30.000 de cazuri de infectare.

Sute de oameni își strigă nemulțumirea în stradă

Protestatarii afirmă că nu sunt de acord cu implementarea certificatului verde în țara noastră - un demers care nu a fost altceva decât mărul discordiei în coaliția de guvernare, autoritățile politice poziționându-se, în general, la poluri opuse cu privire la acest demers. „Stop certificat verde!” - este unul dintre mesajele fluturate de manifestanți.

Românii spun că sunt nemulțumiți, de asemenea, de măsurile de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Asta în condițiile în care miercurea trecută a debutat campania de imunizare pentru această grupă de vârstă.

Protestatarii sunt împotriva vaccinării copiilor

Reprezentanți din Sănătate au explicat, odată cu începerea acestei campanii, că riscul de a prezenta efecte adverse în cazul minorilor este foarte mic, însă acesta nu pare să fie un argument care să-i mulțumească pe manifestanți.

Copiilor cu vârste între 5 și 11 ani li se va administra o treime din doza de vaccin a unui adult. Principalele reacții adverse cu care se pot confrunta copiii după administrarea vaccinului sunt o „mică jenă, o mică durere, eventual o mică tumefacţie la locul injecţiei”, potrivit secretarului de stat Andrei Baciu.

În unele cazuri, minorii pot să prezinte și dureri musculare sau „puțină febră”.

Andrei Baciu a afirmat că riscul dezvoltării unei miocardite – care este diferită de miocardita infecțioasă – în cazul copiilor, în special a băieților, este mult scăzut la cei cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

În țara noastră, imunizarea minorilor cu vârste între 12 și 15 ani a debutat pe 2 iunie 2021, cu vaccinul Pfizer, care se administrează în două doze, la un interval de 21 de zile.