Anunțul pe care îl așteptau toți părinții. Ce se întâmplă după vaccinarea anti-COVID-19?

Anunțul pe care îl așteptau toți părinții. Ce se întâmplă după vaccinarea anti-COVID-19? Sursă: Sornranison Prakittrakoon | Dreamstime.com

Secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătății a oferit asigurări, marți seară, că riscurile pe care le prezintă copiii în ceea ce privește dezvoltarea efectelor adverse ca urmare a vaccinării anti-coronavirus sunt „foarte mici”. Poziția secretarului de stat vine în contextul în care miercuri va debuta campania de vaccinare a minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani va începe miercuri, 26 ianuarie. Acestei categorii de minori i se va administra o treime din doza de vaccin a unui adult.

În țara noastră, imunizarea minorilor cu vârste între 12 și 15 ani a debutat pe 2 iunie 2021, cu vaccinul Pfizer, care se administrează în două doze, la un interval de 21 de zile.

Ce reacții adverse dezvoltă copiii care se vaccinează

În acest context, secretarul de stat Andrei Baciu a oferit părinților mai multe informații referitoare la dezvoltarea unor reacții adverse, ca urmare a vaccinării anti-COVID-19. Riscurile prezentării unor astfel de efecte la două săptămâni după vaccinare în cazul minorilor sunt „foarte mici”, potrivit secretarului de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele reacții adverse cu care se confruntă copiii după administrarea vaccinului sunt o „mică jenă, o mică durere, eventual o mică tumefacţie la locul injecţiei”. În unele cazuri, copii pot să prezinte și dureri musculare sau „puțină febră”.

Andrei Baciu, despre riscul apariției miocarditei

Andrei Baciu a afirmat că riscul dezvoltării unei miocardite - care este diferită de miocardita infecțioasă - în cazul copiilor, în special a băieților, este mult scăzut la cei cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

„S-a constatat că la populaţia 5-11 ani această creştere a apariţiei miocarditei faţă de populaţia generală nu se mai constată, probabil şi graţie acestei concentraţii mai scăzute care conferă o reactivitate mai mică, dar totuşi suficient de multă protecţie”, a spus Andrei Baciu într-o intervenție televizată la DIGI24.

Eficiență de peste 90% a vaccinului anti-COVID-19

„Aş aduce în discuţie subiectul inflamaţiei sistemice multiorgan, care apare la copii chiar şi după o infecţie uşoară, după o infecţie medie ca intensitate. Vaccinul existent şi-a demonstrat eficacitatea şi împotriva acestei forme de boală, care aparent nu are legătură directă cu trecerea prin boală, însă este o chestiune care apare la copii”, a mai adăugat Andrei Baciu, subliniind că vaccinul prezintă o eficacitate de peste 90% împotriva tulpinilor SARS-CoV-2 care circulă în prezent.