Sute de milioane de creștini au fost persecutați anul trecut, la nivel mondial, și au avut mari probleme din cauza convingerilor religioase.
Mulți creștini fost persecutați anul trecut. Peste 340 milioane de persoane din întreaga lume au fost „puternic persecutaţi”. Fenomenul e în creştere şi a fost exacerbat de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Portes Ouvertes.
„Minorităţile creştine persecutate s-au confruntat cu violenţe fără precedent şi o discriminare mai mare. Pandemia de COVID-19 a amplificat tendinţele pe care le observăm de mai mulţi ani", apreciază ONG-ul. Sunt 50 de țări, conform raportului, în care creștinii sunt persecutați.
În total, 340 milioane de creştini - catolici, ortodocşi, protestanţi, baptişti, evanghelişti, penticostali au avut probleme. Faţă de 260 milioane în 2019, notează organizaţia, care monitorizează incidentele, de la „opresiunea zilnică discretă” până la „violenţele cele mai grave.”
Probleme mari în Africa subsahariană
Ea trage un semnal de alarmă cu privire la extinderea unui arc roşu-portocaliu al ţărilor unde persecuţia faţă de creştini este extremă. Din Africa subsahariană până în Asia de Sud, trecând prin Orientul Mijlociu. Cu două forţe motrice: „naţionalismul religios”, în special în Asia, şi „extremismul islamic”, extins în Africa.
Numărul creştinilor ucişi a crescut puternic (+ 60%, trecând de la 2.983 la 4.761). „Peste 90% dintre decese provin din Africa subsahariană”, explica Patrick Victor, directorul Doors Open Franţa. Organizaţia remarcă o scădere considerabilă a numărului de biserici luate ca ţintă, al căror număr practic s-a înjumătăţit (4.488, faţă de 9.488 în 2019). Cu toate că „multe biserici închise în 2019 nu s-au mai redeschis.”
Creștini persecutați în Coreea de Nord, Afganistan sau Somalia
China este ţara cu numărul cel mai mare de biserici atacate, chiar dacă în scădere (3.088, faţă de 5.576 în 2019), înaintea Nigeriei. Numărul creştinilor reţinuţi din motive legate de credinţa lor a scăzut, de asemenea, la 4.277, faţă de 3.711 în 2019. Aproape jumătate dintre aceştia provin din Eritreea (1.030) şi China (1.010).
Coreea de Nord rămâne în fruntea acestui clasament anual. Urmează Afganistan, Somalia, Libia, Pakistan, Eritreea, Yemen, Iran, Nigeria, India, Irak şi Siria.