Românii care trăiesc în Italia au primit vești bune. Începând de la 1 mai, autoritățile au decis să elimine obligativitatea certificatului verde, iar masca de protecție rămâne valabilă doar în anumite situații. Totuși, pentru a evita un val de infectare COVID-19, autoritățile roagă cetățenii să fie în continuare responsabili. Decizia de a relaxa măsurile vine în speranța că turismul din peninsulă își va reveni la normal.
Italia a decis să mai relaxeze măsurile impuse în perioada pandemiei de COVID-19. Începând cu 1 mai, autoritățile nu vor mai cere certificatul verde. Totuși, masca de protecție rămâne obligatori în școli, mijloacele de transport în comun, cinematografe, teatre și la evenimentele care se desfășoară în spații închise. Decizia a venit în speranța că turiștii vor fi impulsionați să viziteze peninsula.
Roberto Speranza, ministrul italian al Sănătății, susține că lupta împotriva virusului SARS-Cov-2 nu s-a încheiat încă. Totuși, pentru a impulsiona turismul, autoritățile au luat decizia de a elimina obligativitatea certificatului verde. El va mai fi cerut doar în spitale și cămine de bătrâni.
Certificatul sanitar nu va mai fi cerut începând de astăzi, 1 mai. Autoritățile din Italia au păstrat însă în vigoare obligativitatea vaccinării personalului sanitar. Această măsură este valabilă până la finalul anului.
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze faptul că, a nu avea o obligație, nu înseamnă automat să devenim și iresponsabili. Există situații când aglomerația se poate forma atât la interior, cât și la exterior, tocmai de aceea cetățenii trebuie să fie precauți și să poarte masca de protecție.
Masca de protecție rămâne obligatorie până pe 15 iunie
Dacă obligativitatea în cazul certificatului verde a fost ridicată, nu același lucru se poate spune și despre masca de protecție. Până la jumătatea lunii iunie, aceasta este obligatorie în mijloacele de transport în comun, dar și pentru a călători cu avioane, trenuri și nave, la fel ca și pentru a intra în săli de cinema, de teatru, în muzee și pentru a participa la evenimente.
În instituțiile de învățământ, masca rămâne obligatorie până la finalul anului școlar în curs. Astfel, toți elevii, cadrele didactice și personalul instituțiile de învățământ trebuie să o poarte.
Aceste măsuri sunt extrem de importante în Italia, fiind printre puținele state din Uniunea Europeană care nu au ridicat în totalitate restricțiile împotriva COVID-19.
Roberto Speranza, ministrul italian al Sănătății, a declar că, în ciuda relaxării, masca de protecție rămâne un element principal în lupta cu virusul. Ea va fi eliminată din cluburi de noapte, baruri şi restaurante ori în supermarketuri, precum şi la majoritatea locurilor de muncă, dar aici purtarea acesteia rămâne „foarte recomandată”, a precizat oficialul.
Amintim că Italia a fost una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus. Pe teritoriul său, în ultimii doi ani, au fost înregistrate 159.383 de decese, al optulea cel mai mare număr din lume, și peste 14,6 milioane de cazuri.