Evenimentul Zilei > Economie > SUTE de fermieri, SOMAŢI să dea SUBVENȚIILE ÎNAPOI!
SUTE de fermieri, SOMAŢI să dea SUBVENȚIILE ÎNAPOI!

SUTE de fermieri, SOMAŢI să dea SUBVENȚIILE ÎNAPOI!

Sute de fermieri s-au trezit peste noapte executați silit de ANAF, la solicitarea APIA, iar producătorilor agricoli li se cere acum să dea banii înapoi, scriu jurnaliștii de la publicația 7 Est.

Fermieri ieșeni din localitățile Tuțora, Oprișeni, Ion Neculce, Dumești sau Târgu Frumos s-au trezit peste noapte că sunt executați silit de către ANAF, la solicitarea APIA, pentru nereturnarea unor fonduri europene primite drept subvenții agricole. Deoarece nu au respectat termenul legal de cinci ani, perioadă stabilită atunci când s-au înscris în programul de agricultură ecologică, fermierilor ieșeni li s-au impus să restituie sume cu mult mai mari decât cele luate inițial.

Elena Bogdan, de 70 de ani, din Țuțora, care are o pensie de numai de 600 de lei pe lună, trebuie să dea înapoi la APIA, 3.800 de lei. “E inadmisibil ce se întâmplă. După ce am fost păcăliți cu promisiuni deșarte ca să împrumutăm acești bani, acum ni se ia și pielea de pe noi. O să facem plângere la DNA împotriva celor care se fac vinovați de această escrocherie ordinară. În situația mea se află zeci de săteni”, s-a plâns femeia.

În cursul acestei luni, sute de fermieri din localitățile menționate, au primit, prin poștă, din partea APIA Iași, notificări privind sumele restante pe care le au de plătit, ca urmare a datoriilor înregistrate în urma derulării programului de agricultură ecologică, program început în 2012. Printre cei executați de APIA Iași se numără însă și zeci de bătrâni cu vârste de peste 70 de ani, cu pensii infime de cel mult 400-600 de lei/pe lună. 

 

Citiţi continuarea pe site-ul Agrointeligenta.