SUSPANS cu GEORGE ARION. Sfârșitul lumii la Breslau

SUSPANS cu GEORGE ARION. Sfârșitul lumii la Breslau

Cu Eberhard Mock, consilier criminalist în orașul Wroclaw (când a făcut parte din Germania s-a numit Breslau) am făcut cunoștință citind pasionantul roman al lui Marek Krajewski „Moarte la Breslau (Crime Scene Press)”. Un anchetator abil, tenace, cu metode neconvenționale, dar și bântuit de mari neliniști.

În „Sfârșitul lumii la Breslau” (apărut în românește la aceeași editură) autorul își prezintă eroul în anul 1960, în ultimele sale zile de viață, când îl convoacă pe fostul său asistent, Herbert Anwaldt, pentru a-i descâlci hățișurile unui caz pe care l-a rezolvat în 1927. În acel an, în spatele unui perete dintr-un atelier de cizmărie a fost descoperit cadavrul unui muzician.

La scurt timp după macabra descoperire a fost omorâtă și o calfă la un lăcătuș. Două crime – un singur asasin? Supoziția pare întemeiată, din moment ce ucigașul ține să marcheze cu file de calendar datele omorurilor pe care le-a înfăptuit, deși între victime nu e nicio legătură – au avut ocupații și orientări politice diferite – unul a fost nazist, celălalt comunist. Mock demarează cercetările fără entuziasm, mai ales că are probleme în căsnicie și deseori bea peste măsură. Lentoarea din acțiunile sale îngăduie ucigașului să mai facă o victimă – un magistrat e găsit spânzurat cu capul în jos și cu jugulara tăiată cu o baionetă.

Lângă el – o altă filă de calendar. Cel pe care ziarele îl numesc „vedeta poliției criminale wroclawiene”, „ogarul cu instinct infailibil”, „geniul” ajunge la o concluzie șocantă: victimele au fost alese la întâmplare, importanță au modul de operare, locul și timpul. Iar criminalul se manifestă în interiorul zonei delimitate de vechiul șanț al orașului. Pornind de la aceste constatări Mock și subalternii săi încep să colinde bibliotecile și arhivele, în căutarea unor documente despre crime comise cu multe secole în urmă. Astfel se dezvăluie un adevăr tulburător: asasinatele din 1927 sunt inspirate de omucideri săvârșite în trecut, sunt crime la indigo. Așa se ajunge la demascarea unui psihopat cu pregătire de istoric. Investigațiile polițiștilor îl țin cu sufletul la gură pe cel care parcurge această carte sumbră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar și cadrul în care se mișcă eroii este admirabil descris, cu o măiestrie de prozator excepțional. Într-un oraș asupra căruia se abat ninsori care nu mai contenesc și îl transformă într-o cetate de gheață e în permanență frig, atmosfera e mereu mohorâtă. În ambianțe opulente sau sordide, frecventate de mari bogătași sau escroci, tâlhari, cartofori, ucigași, prostituate, alcoolici, drogați, astrologi care anunță sfârșitul lumii, oameni sărmani și debusolați, unii fără adăpost și flămânzi, se petrec fapte inimaginabile, orori imposibil de explicat.

Și pentru Mock, părăsit de destrăbălata lui soție, viața devine insuportabilă și are o tentativă de sinucidere. Marek Krajewski ne invită să descindem în bolgiile unui infern urban, unde domnesc teroarea și lipsa de speranță. Nici măcar rezolvarea misterului celui numit „asasinul cu file de calendar” nu aduce în acest loc blestemat o geană de lumină.