SURSE: Conducerea Senatului vrea să pună în braţele Comisiei Juridice cazul Şova
- Larisa Bernaschi
- 21 aprilie 2015, 15:23
Biroul Permanent al Senatului a fost convocat, marţi, la ora 14.30, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se găsirea unei soluţii privind cererea CCR de a se publica hotărârea prin care se atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul lui Dan Şova. Potrivit unor surse parlamentare, conducerea Senatului doreşte să trimită documetele în cazul senatorului Dan Şova la Comisia Juridică.
Senatul a respins, luni, Hotărârea prin care se constată rezultatul votului pe care senatorii l-au exprimat, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. Senatorii au respins această Hotărâre cu 68 de voturi împotrivă, 43 de abţineri şi două voturi pentru.
Potrivit textului proiectului de Hotărâre propus de către Biroul Permanent, se constata că "în urma votului exprimat în şedinţa Senatului din data de 25 martie 2015, nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, (...) şi de art. 173 din regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Şova Dan-Coman".
Înainte de a supune la vot plenului Senatului proiectul de Hotărâre, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că, în cazul în care proiectul propus de către BP nu este adoptat, îşi va asuma varianta "care nu presupune niciun vot, ci merge pe ideea că plenul Senatului hotărăşte să mandateze preşedintele Senatului să redacteze Hotărârea ca urmare a votului din 25 martie şi ca urmare a deciziei CCR".
"Vă supun votului proiectul de Hotărâre pe care îl aveţi în mapă şi care a fost aprobat de Biroul permanent. În cazul în care acest proiect întruneşte majoritatea, Hotărârea ca atare se publică în Monitorul Oficial, în cazul în care respingeţi prin vot, atunci eu sunt obligat să redactez celălalt proiect de Hotărâre pe care de asemenea îl aveţi în mapă, în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie şi în conformitate cu decizia CCR care ne cere să publicăm Hotărârea", a spus Tăriceanu.
"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României", se arată într-un comunicat al CCR