Surpriza PSD pentru partidele din opoziție. Editorial de Andreea Udrea
- Andreea Udrea, consultant politic
- 15 octombrie 2018, 00:00
În această dimineață de luni este anunțată o ședință de guvern pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe legile justiției. Nu au contat toate protestele de stradă, avertismentele specialiștilor în drept sau ale statelor europene, deciziile Curții Constituționale, protestele magistraților sau reacția societății civile și a partidelor de opoziție. De 1 an și 9 luni fac tot ce le stă în putință pentru a se asigura că legea nu li se mai aplică, că pot face orice le trece prin cap, că o să scape și de vechile condamnări, eventual.
Calcă tot în picioare, nimic altceva nu contează: autostrăzi, președinția UE, economie, locuri de muncă, fenomenul migrației. Au reprimat violent ultimul protest semnificativ din Piața Victoriei și, în ciuda scandalului de amploare, sunt convinsă că ar face același lucru și a doua oară, fără să ezite. De altfel, au mizat pe faptul că strada se va plictisi: cu excepția manifestației de pe 10 august, ultimele proteste publice nu au avut forța de altă dată.
Potrivit noii legi a pensiilor, cele mai semnificative majorări sunt programate pentru perioada 2021-2022, adică la un an după alegerile parlamentare, atunci când - dacă Dragnea nu descoperă în mod miraculos leacul pentru vreo boală incurabilă și câștigă faima mondială - PSD se va afla în opoziție. Ca să nu mai menționez faptul că este incert dacă prin 2020 guvernul PSDALDE va mai avea bani sau nu pentru plata pensiilor și a salariilor.
Dar care e legătura dintre legile justiției și noua lege a pensiilor? În ambele exemple, PSD știe foarte bine că trebuie să profite de lunile rămase la guvernare pentru că nu are nicio șansă să păstreze puterea după 2020 și atunci nu doar că fac tot ce le stă în putință ca să-și salveze pielea, dar și să se asigure că viitoarea guvernare, care va aparține partidelor din opoziție, va fi una teribil de dificilă. La cum arată lucrurile acum, alternanța la guvernare este o certitudine: acest lucru este demonstrat de rezultatele tuturor sondajelor de opinie sau de succesul național al unor mesaje obscene anti-PSD.
Va sta doar la latitudinea partidelor din opoziție să gestioneze o economie aflată în colaps, un sistem judiciar care a ajuns, din nou, la nivelul anului 2004 și o imagine externă a României făcută țăndări. Speranța PSD este aceea că PNL, poate și USR și MRÎ vor fi nevoite să recurgă la aceleași măsuri precum cele din 2010, cu aceleași consecințe electorale. Nu va fi cazul din rațiuni stricte de supraviețuire politică- nu cred că vreun politician ar fi dispus să își asume acțiunile Băsescu-PDL din 2010- dar guvernarea va fi una deosebit de dificilă. Așa că atunci când actualul guvern mai „aranjează” vreo pomană electorală, vreo măsură economică miraculoasă, vreo creștere de salarii și pensii, nota de plată sigur nu va fi achitată din buzunarul lui Liviu Dragnea sau Eugen Teodorovici. Politic - decontul va fi făcut de partidele aflate acum în opoziție, iar economic - de noi toți.