O superstiție îl bântuia pe Nicolae Ceaușescu. Cifra care îi dădea fiori

O superstiție îl bântuia pe Nicolae Ceaușescu. Cifra care îi dădea fioriNicolae Ceaușescu. Sursa foto: wikipedia

Nicolae Ceaușescu era un tip destul de superstițios. Chiar dacă era ateu declarat, dictatorul a ținut să-și înmormânteze părinții după datinile ortodoxe.

Despre mama dictatorului, Alexandrina, se spune că era o femeie foarte religioasă. Deși era ateu, pentru ea, a construit și o biserică ortodoxă în Scornicești, localitatea natală. Mai mult, a participat și la slujba religioasă de înmormântare, oficiată de preot.

Cifra de care se temea Nicolae Ceaușescu

Se pare că dictatorul comunist avea o problemă cu cifra „7”. Număr prim, considerat de mulți norocos, pentru Nicolae Ceaușescu această cifră era purtătoare de ghinion. Cel puțin așa credea, din superstiție. Această credință i-a fost întărită de momentul morții mamei sale, la care ținea foarte mult. Alexandrina, născută în 1888, s-a stins după o suferință de aproximativ o lună în luna iulie a anului 1977.

Moartea mamei a fost pentru dictator un moment de cumpănă. Mai ales că Nicolae Ceaușescu își pierduse tatăl în 1969. Se spune că a suferit un accident vascular, cu o hemipareză. În urma acestui eveniment a fost îngrijită acasă de medici aduși special. La un moment dat, însă a suferit un infarct sever și nu a mai supraviețuit decât 45 de zile. În acest interval, dictatorul o vizita aproape zilnic.

Alexandrina Ceaușescu, a murit la începutul lunii iulie (luna a șaptea), 1977. Mai mult, ceremonia de înmormântare a fost programată pe 7 iulie, fapt ce i-ar fi provocat un adevărat șoc dictatorului.

Superstițios, credea că atunci când un om este îngropat într-o zi „insemnat”, precum 7.7.77, sufletul său se va chinui până la următoarea aliniere a unei cifre. Din acest motiv ar fi dorit să schimbe ziua ceremoniei religioase, însă, în cele din urmă a fost convins să o accepte.

Ceaușescu

Înmormântarea Alexandrinei Ceaușescu Sursa foto: EVZ

Cine au fost părinții dictatorului

Despre familia lui Nicolae Ceaușescu s-a aflat adevărul, dincolo de biografiile fabricate, abia după căderea dictaturii comuniste. Andruță Ceaușescu, tatăl s-a născut în 1886, provenind dintr-o familie de ciobani din Polovragi (Gorj), și a murit în 1969. Oamenii și-l aminteau ca un tip violent, care își bătea nevasta și copiii la beție. Din acest motiv se pare că aceștia au decis să-și caute norocul în lume, departe de casa sărăcăcioasă din Scornicești.

Tatăl dictatorului Nicolae Ceaușescu ar fi fost membru al Partidului Țărănesc, condus de Ion Mihalache. Datorită țărăniștilor ar fi ajuns și primar în Scornicești.

Mama, Alexandrina, era o femeie credincioasă, provenind din familia unuia dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu. Pentru ea, așa cum arătam mai sus, dictatorul, altfel ateu, a construit o biserică la Scornicești. Despre ea se spune că și-ar fi învățat copiii să respecte preoții și să se poarte frumos într-o biserică.

Învățătura aceasta nu s-a prins și de Nicolae Ceaușescu, dat fiind că după moartea mamei a ordonat distrugerea a nu mai puțin de 20 de biserici.

Familia Ceaușescu

Familia Ceaușescu Sursa foto: EVZ

Fricile lui Nicolae Ceaușescu

Ca orice dictator, și Ceaușescu era speriat că la un moment dat va muri, iar planurile sale vor eșua. Acest lucru îl făcea pe Nicolae Ceaușescu temător de o mulțime de lucruri care i-ar fi putut afecta sănătatea. De exemplu nu agrea aerul condiționat, de teamă să nu se îmbolnăvească din cauza curentului.

De asemenea, se spune, se temea de germeni și era obsedat de curățenie. Dictatorul pretindea ca totul în jurul său să fie curat și dezinfectat. Clanțele pe care punea mâna trebuiau să fie dezinfectate cu alcool. Aceleași proceduri erau aplicate pentru toate lucrurile cu care venea în contact.

Mai mult, cei care-l păzeau aveau tot timpul o trusă de prim-ajutor în care se găseau și șervețele dezinfectante. Se mai spune că se spăla pe mâni ori de câte ori avea ocazia, după întrevederile oficiale.

Se mai spune că Nicolae Ceaușescu și soția sa nu intrau niciodată în casă încălțați. Și asta nu pentru că se gândeau neapărat la curățenie. Avea cine să strângă după ei. Dictatorii credeau că odată cu încălțările, afară rămâneau și energiile negative.