Ce a pățit Ceaușescu Biroul Oval. Fusese invitat de cel mai longeviv președinte american

Ce a pățit Ceaușescu Biroul Oval. Fusese invitat de cel mai longeviv președinte americanCeaușescu la Casa Albă. Sursa foto: arhiva EVZ

De-a lungul timpului, președinții Statelor Unite ale Americii au stârnit multe controverse. Unele dintre ale au ținut de anumite decizii politice, iar altele de comportamentul pe care aceștia l-au avut în afara "orelor de program". Dar un lucru care îi unește este longevitatea. 12 dintre președinții Americii au trăit peste 80 de ani și 25, peste 70. Recordul îl deține Jimmy Carter.

La predarea ștafetei de președinte, Joe Biden lasă în urmă un final de mandat marcat de multe erori.

Ajuns la vârsta de 81 de ani, el a fost adesea acuzat că și-a pierdut luciditatea și că nu mai gândește limpede. Analiștii politici spun că acesta a fost unul dintre motivele pentru care democratul a pierdut în fața lui Donald Trump.

Joe Biden este pe locul 10 în topul celor mai longevivi președinți americani și este posibil să mai urce în clasament.

Jimmy Carter, la 100 de ani

Dar primul pe listă este Jimmy Carter, care a împlinit luna trecută venerabila vârstă de 100 de ani. A fost cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite și a ocupat funcția supremă în stat din din 1977 până în 1981.

El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru munca depusă în vederea găsirii unor soluții pașnice la conflictele internaționale, pentru promovarea democrației și a drepturilor omului și pentru promovarea dezvoltării economice și sociale.

Nicolae Ceaușescu și Jimmi Carter

Nicolae Ceaușescu și Jimmi Carter. Sursa foto: arhiva EVZ

L-a rugat pe Ceaușescu să negozieze cu Yasser Arafat

Interesant este că Jimmy Carter l-a invitat pe Nicolae Ceaușescu la Casa Albă în anul 1978, la un an după ce câștigase alegerile. Această întâlnire a avut consecințe semnificative pentru politica externă și economică a României.

Conform lui Ștefan Andrei, ministrul de Externe al RSR în acea perioadă, „în timpul discuțiilor din Biroul Oval, într-o atmosferă relaxată, Jimmy Carter i-a cerut lui Nicolae Ceaușescu să obțină de la Yasser Arafat, la acea dată președintele O.E.P., un armistițiu pe o perioadă cât mai lungă. Carter știa că Nicolae Ceaușescu poate obține acest armistițiu”.

Rezultatele acestor negocieri au fost remarcabile pentru industria românească. În urma acestor acorduri, industria românească a explodat, pentru că a fost realizată cu componente ale industriei americane sau cu copii autorizate. Zeci de întreprinderi au fost construite pe baza acestor acorduri. Acest succes a contribuit la dezvoltarea semnificativă a României în acei ani.

Au rămas perplecși

Invitat de Jimmy Carter să viziteze Centrul de Cercetare din Houston, Nicolae Ceaușescu și mica delegație se uitau perplecși la pereții plini de calculatoare și nu le venea să creadă ce vedeau.

"Directorul Centrului a început să apese pe niște «butoane»... și pe ecran a apărut harta României, cu patru puncte negre pe ea, care se mișcau”, mai povestit Ștefan Andrei.

Această experiență a avut un impact profund asupra lui Ceaușescu, care a înțeles importanța avansului tehnologic al americanilor.