„Duelul” dintre Nicolae Ceaușescu și Jimmy Carter. Ce au negociat cei doi toată noaptea
- Jalba Claudia
- 25 august 2024, 10:32
Cartea „În Ochiul Ciclonului” revine într-o nouă ediție, solicitată insistent de cititori. Volumul dezvăluie un dialog captivant între Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, și jurnaliștii Sorin Roșca Stănescu și Alice Barbu.
În 1978, Nicolae Ceaușescu a fost invitat la Casa Albă de către președintele american Jimmy Carter. Acest moment a marcat un episod important din relațiile internaționale ale României. Conform lui Ștefan Andrei, ministrul de Externe al RSR în acea perioadă, discuțiile dintre cei doi lideri s-au desfășurat într-un mod neașteptat. Această întâlnire a avut consecințe semnificative pentru politica externă și economică a României.
„În timpul discuțiilor din Biroul Oval, într-o atmosferă relaxată, Jimmy Carter îi cere lui Nicolae Ceaușescu să obțină de la Yasser Arafat, la acea dată președintele O.E.P., un armistițiu pe o perioadă cât mai lungă. Carter știa că Nicolae Ceaușescu poate obține acest armistițiu”, relatează Ștefan Andrei. Carter a explicat motivele acestei cereri, care erau bine întemeiate. Ceaușescu a fost dispus să colaboreze. Dictatorul român a pus două condiții clare. „Acordarea Clauzei Națiunii celei mai Favorizate României și... acordarea unui număr de licențe de tehnologie înaltă pentru industria românească.”, a cerut Ceaușescu, potrivit cărții „În Ochiul Ciclonului”.
Negocierile dintre Nicolae Ceaușescu și Jimmy Carter au durat o nopte întreagă
Negocierile au durat o noapte întreagă. Americanii au considerat cerințele lui Ceaușescu excesive. Liderul român și echipa sa au obținut o parte din licențe „direct”, iar restul „indirect”, ceea ce Ștefan Andrei descrie drept „uluitor”.
Rezultatele acestor negocieri au fost remarcabile pentru industria românească. „În urma acestor acorduri, industria românească a explodat, realizată cu componente ale industriei americane sau cu copii autorizate... Zeci de întreprinderi au fost construite pe baza acestor acorduri.” Acest succes a contribuit la dezvoltarea semnificativă a României în acei ani.
După discuțiile intense, Carter l-a invitat pe Ceaușescu să viziteze Centrul de Cercetare din Houston. „Nicolae Ceaușescu și mica delegație se uitau perplecși la pereții plini de calculatoare și nu le venea să creadă ce vedeau... directorul Centrului a început să apese pe niște «butoane»... și pe ecran a apărut harta României, cu patru puncte negre pe ea, care se mișcau.” Această experiență a avut un impact profund asupra lui Ceaușescu, care a înțeles importanța avansului tehnologic al americanilor.
România a făcut 50%-50% cu SUA
Vizita în Texas a fost marcată de o altă revelație. „Domnule președinte, aveți CELE MAI MARI REZERVE DE PETROL ȘI GAZE NATURALE DIN EUROPA, ÎN MAREA NEAGRĂ! Dacă știți cum să le exploatați, deveniți cea mai bogată țară din Europa!” Acest moment a declanșat inițierea negocierilor cu SUA pentru exploatarea resurselor din Marea Neagră. „La finalul negocierilor... s-a ajuns la un acord: 50 % din profit SUA, 50 % profit România.”
Aceste înțelegeri aveau să fie de o importanță strategică pentru România, dar ele nu au fost exploatate corespunzător în deceniile următoare. „De atunci, din 1978, România are o înțelegere semnată... privind explorarea și exploatarea rezervelor de Gaze și Petrol din Marea Neagră... Cu toate acestea, Parlamentul României și guvernele României au acceptat, prin legea off-shore, condiții absolut umilitoare. România nu se alege practic cu aproape nimic din uriașa ei bogăție naturală.”.
Astfel, duelul diplomatic dintre Ceaușescu și Carter a avut consecințe pe termen lung, dar oportunitățile create atunci nu au fost întotdeauna valorificate la adevăratul lor potențial.
În această carte, cititorii vor găsi o analiză obiectivă a deciziilor lui Nicolae Ceaușescu—atât a celor care au adus România în prim-planul economic și diplomatic între 1965 și 1980, cât și a celor care au provocat crizele din perioada 1980-1989. Faptele și cifrele prezentate evidențiază complexitatea acestor momente istorice. Lucrarea se încheie cu o postfață detaliată, semnată de renumitul jurnalist Ion Cristoiu.
Cartea poate fi achiziționată acum de pe edituradecarte.ro.