Marile lanțuri de magazine continuă să ducă o politică împotriva clientului. Cel puțin asta reiese din datele și declarațiile obținute de la crescătorii de păsări și animale.
Aceștia acuză marile lanţuri de magazine că au scumpit carnea şi ouăle, informează Digi24.ro. În timp ce reprezentanții centrelor comerciale au anunțat că au fost forțați să scumpească produsele, fermierii au o altă variantă. Aceștia susțin că ei vând carnea şi cu 30 la sută mai ieftin decât anul trecut, afirmații care schimbă total problema. Mai mult, fermierii solicită intervenţia autorităţilor, care au anunţat deja că scumpirile vor fi verificate de Consiliul Concurenţei.
Datele oficiale arată că alimentele s-au scumpit, anul acesta, cu 3,5 la sută. Cea mai mare creştere a fost la unt - aproape 12 la sută, apoi ouăle, cu 4 procente şi carnea de porc - peste 5 la sută.
„Undeva la 70 de bani este prețul brut, prețul de fermă, am înțeles că în marketuri a ajuns la 1 leu. Deci acea diferență de încă 30 de bani la prețul cu care pleacă de la mine din fermă, mi se pare puțin nejustificat. Eu îl transport la magazin. El ia cofragul de la mine din mașina de transport și îl pune direct pe raft. Efort 0”, afirmă, pentru sursa citată, Constantin Buzatu, crescător de găini din Timișoara.
Prețul cărnii de pasăre și porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% față de 2016, dar, cu toate acestea, în marile lanțuri de magazine alimentele s-au scumpit, astfel încât asociația cere autorităților să intervină.
„Noi la ora actuală vindem undeva cu 5 lei, 5, 2 lei în viu. Vindem către abatoare. Abatoarele vând mai departe porcul tranşat. Din ce am înţeles, abatoarele vând cu 7,9 - 8 la carcasă. Că în galantare nu se regăseşte această scadere, trebuie văzut la retaileri”, a declarat și Ioan Ladoşi, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.
Şi ministrul Agriculturii spune că alimentele din magazine s-au scumpit nejustificat.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Am cerut sprijinul celor de la Concurenţă, care au şi specialişti în domeniu şi sunt şi abilităţi să analizeze dacă se întâmplă şi altceva pe piaţă. Noi, ca minister, nu avem instrumente şi nici prevederi legale să intervenim pe piaţă să schimbăm preţurile. Aşteptăm analiză şi răspunsul pe care trebuie să ni-l dea cei care se ocupă de această piaţă, la produsele la care li s-au ridicat preţurile, la ouă, la carne, la produsele din lapte”.
Puse în fața unei situații care aduce o nouă pată neagră asupra lor, marile centre comerciale nu au comentat în niciun fel această situaţie.