Royal Air Force ia în considerare utilizarea roiurilor de drone pentru a combate apărarea aeriană adversă.
Săptămâna trecută, grupul italian Leonardo, partener al programului „Tempest”, lansat de Marea Britanie pentru a dezvolta un avion de vânătoare de generația a 6-a, a declarat că a simulat o operațiune „masivă” de război electronic cu un roi de drone, în cadrul unui experiment realizat de Rapid Capabilities Office (RCO) al Royal Air Force (RAF).
În detaliu, și datorită algoritmilor de inteligență artificială, „un anumit număr” de drone, majoritatea echipate cu un modul de război electronic BriteCloud, dezvoltat de Selex ES (companie absorbită de Leonardo în 2016) , au evoluat „în roiuri” pentru a înșela și satura radarele reprezentative ale unui sistem de apărare aerian advers.
Producătorul nu a specificat modelul aparatelor utilizate.
„Inspirat de roiurile de insecte, acest concept a fost deja recunoscut de Ministerul Apărării din Marea Britanie (MoD) ca o tehnologie potențial revoluționară. După un ciclu rapid de dezvoltare, cu participarea inginerilor de la RCO și Leonardo care au lucrat în strânsă colaborare cu IMM-urile britanice Callen Lenz și Blue Bear, acest test efectuat de forțele armate britanice reprezintă un pas cheie spre capacitatea de drone autonome în formație”, a argumentat Leonardo, printr-un comunicat de presă (care a dispărut ulterior de pe site-ul său web).
De notat că Callen Lenz și Blue Bear au fost, de asemenea, selectate de MoD, împreună cu Boeing Defense UK Ltd, în cadrul programului Mosquito , care are ca scop dezvoltarea unei aeronave de tip „loyal wingman”, adică o dronă autonomă capabilă să să evolueze în cadrul unei formații de avioane de luptă.
Inițial, sistemul BriteCloud a fost dezvoltat ca o momeală de protecție, de tip EAD, pentru aeronavele de luptă, scrie Opex 360.
RAF îl folosește din 2018, la bordul avionului Eurofighter Typhoon. Este un dispozitiv cu memorie de frecvență radio digitală (DRFM - Digital radio frequency memory ) al cărui principiu este de a înregistra semnalele radio-electrice și apoi de a le retransmite după ce le-a modificat pentru a falsifica datele primite de un radar.
Astfel, un roi de drone echipat cu un astfel de sistem ar avea capacitatea de a înșela și satura radarele inamice și, prin urmare, de a elimina riscul de a lansa rachete sol-aer împotriva unei formații de avioane de vânătoare/bombardament.
„Informațiile din demonstrație vor fi folosite pentru a pregăti potențiale programe viitoare din Marea Britanie pentru a dobândi o capacitate aeriană bazată pe roiuri de drone autonome”, a conchis Leonardo.