Supele care vindecă

Supele care vindecă

Nutriționiștii spun că au multe caracteristici care le recomandă. Se prepară facil și sunt ușor de digerat, oferind și nutrientele de care organismul are nevoie pentru a-și reveni dintr-o răceală, pentru a ameliora ulcere, hipertensiunea arterială, durerile artritice, dar și pentru a preveni și combate gastritele și hemoroizii

Remediul suprem contra răcelii este su pa de pui, pe care filipinezii o îmbu nătă țesc cu ghimbir pentru a-și trata și durerile articulare.

Supa de varză, populară în Europa de Est, este un remediu casnic recomandat pentru ulcere, ca și supele de orez strecurate ori supele de cereale pasate.

În China, supa picantă și acră, cu oțet de orez, ghimbir și usturoi este folosită pentru tratarea congestiei. Supele de zarzavat, limpezi sau cu puțin orez, sunt bune în tratarea gastritei acute, în timp ce pentru gastrita cronică sunt recomandate supele de carne, borșurile și supele-cremă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În tratarea ulcerelor, în puseul acut, după primele 3-5 zile de repaus la pat și regim lactat, sunt recomandate supele de orez strecurate, iar după maxim 7-10 zile fac minuni și supele de cereale pasate, supele de zarzavat fierte cu făinoase și strecurate.

Pentru tratarea hemoroizilor sunt recomandate supele din plante.

Remediu de la mama

Supa de pui preferată a mamei este cel mai popular remediu casnic, conform cercetărilor recente. Folosit în special în Statele Unite ale Americii, dar și în alte țări, inclusiv în România, acest remediu poate să ajute la prevenirea declanșării inflamației și a congestiei din căile aeriene superioare. Ingredientele picante, cum ar fi usturoiul și ceapa, au efecte antivirale moderate. Pentru a oferi supei și mai multă putere, când este aproape gata se adaugă câțiva căței de usturoi tăiați.

Rețetă

Ingrediente pentru 10 porții:

● un pui întreg tăiat în opt bucăți;

● 1 kg de morcovi tăiați mărunt; ● 1 kg ceapă;

● 4 căței de ursturoi, zdrobiți;

● sare, piper, pătrunjel și mărar după gust.

Mod de preparare:

Puneți bucățile de pui într-o oală mare, acoperiți cu apă și aduceți la fiert, la foc mic. După înlăturarea spumei care se formează, adăugați morcovii și ceapa și lăsați să fiarbă, la foc mic, două - trei ore, completând cu apă atunci când este necesar. Zdrobiți usturoiul și adăugați-l în supă, apoi asezonați cu sare, piper, mărar și pătrunjel. Dacă vreți o supă mai groasă, scoateți o parte din legumele fierte, pasați-le și adăugați-le înapoi în supă. Pentru un efect mai puternic împotriva congestiei, se adaugă puțin ardei cayenne și o lingură de ghimbir proaspăt ras.

Usturoiul concurează antibioticele

Cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale, usturoiul face minuni în anotimpul rece. Nutriționiștii îl recomandă sub formă de supă.

Ingrediente necesare pentru o porție:

● 5 căpățâni de usutroi;

● 2 linguri de ulei de măsline;

● 2 lingurițe de unt;

● 2 două cepe roșii;

● 1 lingură de cimbru (verde sau uscat)

● O ceașcă de smântână;

● O cană de supă de pui (250 ml);

● O legatură de patrunjel;

● O linguriță de busuioc uscat;

● O ceașcă de crutoane.

Toate ingredientele se taie mărunt și se pun la fiert în supa de pui. După ce au fiert bine, se amestecă cu ajutorul blenderului și se obține o compoziție cremoasă. Se adaugă o ceașca de smântână , crutoanele și verdeața.

Ghimbirul reduce durerile articulare și combate gripa

Medicamente precum aspirina și ibuprofenul pot ameliora durerea artritică, dar și supa de ghimbir face minuni. Ghimbirul conține gingerol, un compus care blochează acțiunea prostaglandinelor, substanțe chimice asemnănătoare cu hormonii, care contribuie la dezvoltarea inflamației. Ghimbirul poate acționa și împotriva virusurilor gripale. Remediul este folosit îndeosebi de filipinezi care numesc această supă „Tinola de pui”. Ei o prepară cu papaia verde, dar dacă nu aveți puteți folosi spanac.

Tinola de pui, rețetă clasică de la Centrul Maya Culinary Arts din Manila

Ingrediente pentru 8 porții:

● 6 linguri de ulei vegetal;

● 3 căței de usturoi zdrobiți;

● 2 linguri de ghimbir proaspăt ras

● 1 ceapă mare;

● 1,5 kg de pui dezosat, tăiată ca pentru sote;

● 1,75 litri de apă;

● 2 mâini de spanac proaspăt;

● Sos de pește pentru gust;

● Piper pentru gust.

Mod de preparare:

Într-o tigaie mare, încălziți jumătate din cantitatea de ulei și sotați usturoiul, ghimbirul și ceapa. Când ceapa devine transparentă, scoateți ingredientele și puneți-le deoparte. În aceeași tigaie adăugați restul de ulei și prăjiți puiul. Când carnea e gata puneți înapoi usturoiul, ghimbirul și ceapa, adăugați apa și aduceți la fiert la foc mic, parțial acoperit, timp de 30 de minute. Apoi adăugați spanacul și amestecați. Chiar înainte de servire, adăugați sosul de pește și piperul.