Supa la plic, pericol pentru sănătate. Conține cu peste 150% mai multă sare decât e recomandat

sursa foto: EVZ

Mulți români aleg supa la plic atunci când vor să mănânce un preparat cald, timpul de preparare al acesteia fiind de doar câteva minute. Cu toate că gustul supei la plic poate fi bun, ingredientele incluse în ea fac rău sănătății noastre și de aceea trebuie evitată.

Un studiu realizat de InfoCons arată că supa la plic are până la zece aditivi alimentari, iar cantitatea de sare este atât de mare, 12,8 grame, încât depășește cu 156% doza zilnică de sare recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul a fost realizat prin analizarea etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piaţa din România.

Ce ingrediente sunt incluse în supa la plic

În total au fost analizate 29 de produse de tip supă la plic, iar în urma cercetărilor 89,66% au în compoziţie tăiţei/paste cu un procent cuprins între 44,9% şi 93% din compoziţia produsului, iar 44,83% au în compoziţie legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% şi 28,5% din compoziţia produsului.

De altfel, în supa la plic se regăsesc și numeroși aditivi alimentari, dăunători pentru organism, 93,10% dintre produsele alimentare analizate având în ele E-uri.

„Încercăm să mâncăm mai uşor şi alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă şi uşor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie şi, înainte de a cumpăra, măcar citiţi studiul pentru produsele supă la plic, descărcaţi aplicaţia gratuită InfoCons, scanaţi codul de bare şi alegeţi în cunoştinţă de cauză dacă vreţi o supă la plic cuu cât mai puţine E-uri, aditivi, coloranţi, conservanţi şi sare!", a afirmat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons, potrivit studiului.

Cât de periculoși sunt crenvurștii de porc

InfoCost a realizat un studiu și pe crenvurștii de porc ce se regăsesc în magazine. Concluziile au arătat că în crenvurști se regăsește doar 10% carne, cea mai mare cantitate fiind de 93%. S-a mai constat că deși unele produse apar sub eticheta „crenvurști carne de porc”, primul ingredient din listă este de fapt carnea de pui.

Mai mult, în crenvurștii de porc analizați s-a descoperit că 100% dintre aceștia conțin E-uri (aditivi alimentari), numărul lor fiind cuprins între 2 și 11.