Sunteți de acord să plătiți o nouă taxă pentru susținerea televiziunilor falimentare?
- Virgil Burl ă
- 16 aprilie 2015, 00:00
Propunerea de susținere a televiziunilor private cu bani de la furnizorii de servicii de televiziune, adică alte firme private, este o aberație sofisticată.
M-a surprins tenacitatea lui Valentin Jucan, membru în CNA și inițiator, fără drept, a unei asemenea propuneri legislative.
Pe lângă faptul că taxa propusă de Jucan de 5 % din totalul veniturilor firmelor de cablu este imensă, ceea ce șochează este grija inițiatorului pentru puzderia de televiziuni „de știri” care chipurile nu mai pot supraviețui deoarece le-a lovit în creștet criza financiară și că le face concurență internetul.
Ideea că furnizorii de servicii TV obțin venituri mari prin difuzarea gratuită a posturilor de televiziune care s-au declarat libere la retransmisie este falsă, atâta timp cât televiziunile aflate în impas pot oricând să renunțe la acest statut și să ceară distribuitorilor de televiziune taxă dacă tot produc emisiuni extraordinare care dau peste cap audiențele.
O grijă aparte manifestă Jucan pentru TVR. Pe lângă susținerea publică a televiziunii de stat, membrul CNA vrea sprijin financiar și pentru televiziunile private.
În țara cu cele mai multe televiziuni „de știri” din Europa, șezătoarea tradițională a fost înlocuită cu talk show-uri nocturne, adică cea mai ieftină producție a unei televiziuni care generează certuri interminabile ale poporului cu televizorul.
Paginile lui Jucan, scrise cu migală și cu toată răspunderea au fost imediat îmbrățișate de premierul Ponta care s-a grăbit să anunțe că susține inițiativa deoarece „dreptul la informare este un drept fundamental garantat constituțional”.
Îi reamintesc premierului că aceeași Constituție garantează dreptul la ocrotirea sănătății și cu toate acestea, zilnic, mor oameni prin spitale din cauza neglijenței statului care menține sistemul subfinanțat. Aceeași lege fundamentală garantează dreptul la un mediu sănătos, în timp ce Parlamentul emite legi criminale care prin care se taie pentru totdeauna mii de hectare de pădure. Să mai amintesc de dreptul la vot garantat de aceeași Constituție invocată selectiv?
După părerea lui Ponta sprijinul ar trebui să vină nu sub forma unei noi taxe suportate de cetățeni ci sub formă de scutiri de taxe și impozite pentru televiziunile aflate la ananghie. Scutirile astea nu vor produce o nouă gaură în bugetul României?
Reacțiile la această propunere legislativă sunt pe măsură. Pe același principiu, șoferii ar trebui să primească 5 % din veniturile companiilor petroliere iar medicii de 5 % din veniturile pacienților pe care-i tratează. Să nu-l uităm pe Valentin Jucan. El ar trebui să primească pentru efortul depus cinci procente din veniturile televiziunilor falimentare.