Summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Putin, momente jenante

Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fie foarte încântat de prietenii săi africani. Strângerea de mână cu premierul Etiopiei, care părea că nu se mai termină, a devenit subiectul ironiilor pe rețelele de socializare.

Putin, ignorat de mai mulţi lideri africani

Vladimir Putin a fost ironizat din cauza numărului mic de lideri africani care s-au prezentat la Sankt Petersburg, la summit-ul Rusia – Africa din această săptămână, dar și pentru modul ciudat în care l-a întâmpinat pe prim-ministrul Etiopiei, Abiy Ahmed.

O strângere de mână care părea că nu se mai termină l-a pus pe oaspetele african într-o postură incomodă. Din momentul în care a dat mâna cu el, Putin nu i-a mai dat drumul și a început să-i vorbească, în timp ce premierul etiopian zâmbea încurcat.

„Putin l-a prins pe respectatul său partener african și nu-i mai dă drumul. Prim-ministrul etiopian s-a simțit puțin jenat", a scris agenția de știri Nexta pe Telegram.

Putin are tot mai puţini prieteni

Imaginile s-au răspândit pe rețelele de socializare, iar cineva a scris pe Twitter că este "cea mai ciudată strângere de mână din istorie", relatează Newsweek. "Poate că au făcut-o pentru poze. Dar să nu te miști atâta timp e… destul de greu de făcut", a comentat un utilizator secvențele postate de agenția rusă de presă Sputnik.

Alţii au explicat gestul lui Putin prin faptul că are tot mai puțini prieteni, iar când întâlnește unul, nu-i mai dă drumul. Strângerea de mână cu premierul Etiopiei care părea că nu se mai termină a devenit subiectul ironiilor pe rețelele de socializare.

Summit-ul organizat de Putin a început joi cu doar 17 șefi de state africane la masa discuțiilor. În 2019, evenimentul a reunit 43 de lideri din Africa. Kremlinul a anunțat, însă, că alte 32 de state de pe acest continent vor fi reprezentate de oficiali ai guvernelor sau de ambasadori.

Unul din liderii africani prezenţi la summit i-a cerut lui Putin să deblocheze transportul de grâne ucraineştipe Marea Neagră. Liderul rus i-a răspuns că Rusia este gata să aprovizioneze cu cereale continentul african şi să-şi asume cheltuielile pentru transport.

După izolarea preşedintelui rus de către Occident din cauza războiului din Ucraina, acesta a început să manifeste interes special pentru ţările de pe continentul african.