Planul Kremlinului pentru a scoate Ucraina de pe piaţa mondială a cerealelor

Planul Kremlinului pentru a scoate Ucraina de pe piaţa mondială a cerealelor Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia are ambiţii mai mari decât simpla blocare a transportului de cereale ucraineşti pe Marea Neagră şi anume de a înlătura Ucraina de pe piaţa mondială a cerealelor.

Planul lui Putin de a înlătura Ucraina de pe piaţa cerealelor

Rusia are un plan de a furniza cereale Africii și de a izola Ucraina de piețele globale, după ce s-a retras dintr-un acord susținut de ONU săptămâna aceasta, potrivit unor surse familiare cu acest demers, citate de Financial Times.

Președintele Vladimir Putin a propus o inițiativă alternativă prin care Qatarul să plătească Moscova pentru a-și expedia cerealele în Turcia, care ar distribui recolta „țărilor nevoiașe”, potrivit sursei citate. Nici Qatarul, nici Turcia nu au fost de acord cu ideea, pe care Moscova nu a adus-o în discuție la niveluri oficiale.

Putin a spus că Rusia s-a retras din acordul cu cereale din cauza reticenței Uniunii Europene de a renunța la sancțiunile privind plățile, transportul și asigurările pentru exporturile agricole ale Moscovei. El a susținut că va fi dispus să se alăture din nou înțelegerii odată ce aceste condiții vor fi îndeplinite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să înlocuiască cerealele livrate de Ucraina pe piaţa internaţională.

Rusia este pregătită să continue să-și furnizeze cereale pe piețele mondiale, înlocuind cerealele ucrainene, inclusiv în mod gratuit”, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia pro-Kremlin, RIA Novosti.

„Vreau să vă asigur că țara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe bază comercială, cât și gratuită. Mai mult, în acest an, după cum a raportat ministrul, ne așteptăm din nou la o recoltă record”, a spus Putin în cadrul unei întâlniri cu guvernul.

Kievul și susținătorii săi occidentali sunt suspicioși cu privire la oferta Rusiei, care ar asigura efectiv blocarea navală de către Moscova a porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, care sunt un element economic vital pentru țară.

Rusia a lansat pentru prima dată ideea de a furniza cereale Africii anul trecut, au spus persoanele familiarizate cu chestiunea, după ce s-a retras pentru scurt timp dintr-un acord  intermediat de Națiunile Unite și Turcia, care a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. Moscova s-a alăturat acordului câteva zile mai târziu.

Conform ofertei și conform unui proiect de memorandum văzut de Financial Times, Rusia urma să trimită până la 1 milion de tone de cereale în Turcia „pe bază preferențială”. Qatarul va plăti integral factura, iar cerealele vor fi livrate Turciei pentru a fi expediate în Africa.

Putin intenţionează să-şi dezvolte ideea la summitul din Africa de Sud

După ce Putin s-a retras săptămâna aceasta din nou din acordul cu cereale, persoanele implicate în aceste discuții au spus că se așteaptă ca Rusia să-și dezvolte propunerea la summitul cu liderii africani de la Sankt Petersburg săptămâna viitoare și când Putin va vizita Turcia în august.

„Este un mare truc”, a spus una dintre persoanele implicate în discuțiile despre cereale. O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că Moscova nu a comunicat oficial cu Doha despre inițiativă, dar a adăugat că este puțin probabil ca Qatarul să fie de acord.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze. Turcia, Ucraina și Qatar nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Kremlinul şantajează Occidentul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în această săptămână că Rusia rămâne „pentru” acordul la Marea Neagră și a cerut Occidentului să îi facă concesii lui Putin în această problemă.

Doi diplomați occidentali au spus că susținătorii Ucrainei cred că propunerea Rusiei este de fapt o modalitate de a exercita presiuni suplimentare asupra Kievului în timp ce exportă cereale din părți ale țării ocupate în prezent de armata sa.

Putin s-a plâns săptămâna aceasta că țările occidentale împiedică Moscova să trimită îngrășământ gratuit în Africa.

Cu toate acestea, ieșirea din Acordul Mării Negre a înfuriat unele guverne din Africa, în special pe cele care se confruntă cu presiuni acasă din cauza creșterii prețurilor la alimente după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut.