Summitul G8, compromis din start

Summitul G8, compromis din start

Presedintele american George W. Bush  a exclus orice angajament pe termen lung in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Clopotele a peste 1.000 de biserici din toata Germania au rasunat aseara, la ora 18.00 (16.00 GMT), pentru a marca deschiderea oficiala a summitului G8 de la Heiligendamm. Dangatele de clopot s-au auzit timp de opt minute, in cadrul unei initiative a bisericii protestante menite a le atrage atentia politicienilor asupra necesitatii unei perspective crestine asupra justitiei, dar si a unei mai mari preocupari pentru lupta impotriva saraciei.

Cu toate acestea, reuniunea la nivel inalt a liderilor tarilor cele mai industrializate a inceput sub auspicii destul de proaste. In cursul diminetii, politia a recurs la tunurile cu apa pentru a-i tine la distanta pe miile de protestatari care se apropiasera prea mult de perimetrul de securitate instalat de armata de politisti desfasurata in eleganta statiune de pe malul Marii Baltice.

Merkel, prima infrangere Pe plan politic, gazda reuniunii, cancelarul Angela Merkel, a suferit o prima infrangere, inca dinaintea deschiderii oficiale a reuniunii. Astfel, cu cateva ore inainte de inceperea lucrarilor summitului, Statele Unite au facut cunoscut ca declaratia finala nu va contine niciun obiectiv global pe termen lung in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angela Merkel facuse din acest subiect un punct central pe agenda summitului G8, ea cerand semnarea, pana in 2009, a unui acord post-Kyoto, care sa contina obiective precise privind reducerea emisiilor de gaze care accelereaza incalzirea globala. Desi liderul SUA a avut cuvinte de lauda la adresa gazdei sale, „marea admiratie” ce o are pentru Angela Merkel nu l-a facut sa cedeze nici macar un pas in problema incalzirii globale.

Nici asteptarile analistilor cu privire la rezultatele summitului nu sunt foarte mari: studiind documentele precedentelor reuniuni de acest gen, specialistii  din Toronto si Moscova au constatat ca doar 48% din angajamentele asumate de G7/G8 din ultimii zece ani au fost respectate.

Rafuiala cu Putin

Dupa cuvintele dure la adresa regimului Putin lansate de presedintele Bush cu o zi in urma, in timpul vizitei in Cehia, intalnirea celor doi la Heiligendamm era asteptata cu neliniste. Liderului american i s-a alaturat si premierul britanic Tony Blair, aflat la ultima s-a participare la o asemenea reuniune.

Blair a declarat ca va incerca sa aiba o discutie deschisa cu Vladimir Putin in ceea ce priveste relatiile dintre Rusia si Occident. Blair a explicat ca intentioneaza sa abordeze cu Putin mai multe probleme, intre care si cererea de extradare spre Marea Britanie a rusului Andrei Lugovoi, acuzat de asasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko.

Cititi si "Nordul Germaniei, sub asediu"