SUMA URIAȘĂ pe care ar putea România s-o absoarbă în 2018 din fonduri europene

SUMA URIAȘĂ pe care ar putea România s-o absoarbă în 2018 din fonduri europene

În 2018, România ar putea absorbi aproape 6 miliarde și jumătate de euro din fonduri europene, a anunțat europarlamentarul PPE, Siegfried Mureșan, care a fost și negociatorul-șef pe Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor.

„Rata va trebui să crească în perioada 2020-2023 pentru a nu pierde fonduri europene, dar, repet premisele instituționale sunt create. Între timp, autoritățile de management sunt acreditate, multe lucrări și licitații sunt pornite, la nivel politic toate deciziile sunt luate, unda verde este dată de la nivel european, deci sunt convins că fondurile vor începe să curgă”, a declarat Mureșan, într-un briefing de presă la Bruxelles.

Pe de altă parte, eurodeputatul a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește măsurile Cabinetului Tudose. 

„Economia trebuie și ea reformată. Nu vedem nimic din toate astea în momentul de față la Guvernul României, ci dimpotrivă. În ciuda creșterii înalte, vedem deficit. Guvernul actual aplică exact rețeta eșecului economic patentată de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2007-2008: dacă în vremuri economice bune nu economisești, atunci vei fi mult mai tare lovit de crizele următoare, care oricum vor veni. Ne aflăm exact pe drumul în care ne-am aflat în anii 2007-2008, ni s-a părut că ne merge bine, dar am intrat frontal în viitoarea criză, deoarece în loc să ne îmbunătățim economia, să atragem investitori, băgăm toți banii în consum”, a conchis Siegfried Mureșan.

El a mai avertizat că o depășire a pragului de deficit bugetar de 3% va reprezenta "un semn de proastă purtare" de care vor ține seama și investitorii internaționali, pe lângă faptul că din partea Comisiei Europene se va începe procedura de sancționare a României.

„Consecințele unui deficit peste 3% sunt următoarele: Comisia Europeană va începe o procedură împotriva României și este un semn de proastă purtare pentru toți investitorii internaționali. Investitorii internaționali vor oferi de acum credite României la o rată a dobânzii mai mare, asta înseamnă că fiecare român va trebui să plătească mai mult pentru ca statul să se poată împrumuta. Creditarea spre economie va deveni mai scumpă, deci de aceea apelul meu pentru Guvern este că lucrurile trebuie făcute exact invers. Folosiți aceste vremuri economice bune, despre care știm cu toții că se vor termina la un moment dat, iar cei care nu spun aceste lucruri oamenilor nu sunt sinceri, folosiți aceste vremuri pentru a consolida bugetul, a-l reforma, gestionați banul public cu atenție, cu cumpătare, nu lăsați oamenii cu mai multă datorie în spinare la sfârșitul celor 4 ani de guvernare”, a afirmat europarlamentarul PPE.