Suma uriașă pierdută de Primăria Capitalei. Destinul i-a jucat o festă lui Nicușor Dan

Suma uriașă pierdută de Primăria Capitalei. Destinul i-a jucat o festă lui Nicușor DanNicușor Dan. Sursă foto: Facebook

Scandalul parcului IOR din Capitală este deperte de a se termina. Maria Cocoru, octogenara care câștigase în instanță 14 hectare de teren din parc, a murit luna trecută. Ea fusese amendată de primăria Capitalei cu 35 de milioane de euro. Motivul invocat de Nicușor Dan a fost că s-ar fi diminuat ilegal suprafața de spațiu verde din Parcul IOR cu aproximativ 8.738 de metri pătrați.

După decesul proprietarei, Primăria Capitalei a rămas cu o amendă dată, dar neîncasabilă.

Ce spune legea

Deși s-a vehiculat că moștenitorii Mariei Cocoru vor prelua nu doar proprietățile, ci și toate datoriile și obligațiile financiare, inclusiv amenda colosală de 35 de milioane de euro, lucrurile nu stau, de fapt, așa.

Problema este că Maria Cocoru a primit această amendă în calitate de persoană fizică. Iar legea prevede o excepție: moștenitorul nu este obligat să plătească amenda, pentru că obligația de plată nu se aplică sumelor ce reprezintă amenzi.

Această excepție îi exonerează de plata amenzii pe succesori. Cu alte cuvinte, Primăria Capitalei nu are cum să încaseze cei 35 de milioane de euro din amendă.

Parcul IOR

Parcul IOR din București. Sursa foto: Photonxt | Dreamstime.com

Primăria sectorului 3 a pierdut la ICCJ

La finalul lunii mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat definitiv disputa dintre Robert Negoiță și Primăria Capitalei. Judecătorii au decis că suprafața rămâne în proprietatea Mariei Cocoru.

Terenul de 14 hectare din Parcul IOR a fost retrocedat către actualul proprietar încă din anul 2011, în acord cu dispozițiile fostului primar Sorin Oprescu.

Instanța supremă a constatat că terenul nu a fost niciodată în domeniul public.

Primăria Sectorului 3 câștigase, inițial, la Curtea de Apel București, dar procesul s-a prelungit timp de mulți ani și, în final, instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis împotriva primăriei, lăsând terenul în posesia Mariei Cocoru. Acest caz a evidențiat problemele legate de retrocedările din București și modul în care terenuri valoroase au fost pierdute de autoritățile publice.