Sultanul Erdogan amenință iar cu blocarea aderării Suediei și Finlandei la NATO. Ce nemulțumiri are Ankara față de cele două state

Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Turcia amenință, din nou, că va bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că „va îngheța” procedurile de aderare dacă cele două state nordice nu respectă condiţiile puse de Ankara. Președintele Turciei se întâlnește zilele acestea cu omologii săi de la Teheran și Moscova pentru a obține acceptul în vederea declanșării unei ofensive militare în Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat din nou luni, 18 iulie, că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Președintele turc a subliniat că cele două state nordice trebuie să respecte condițiile pe care le-a pus Ankara în momentul la summitul de la Madrid, după cum relatează AFP şi Reuters.

În cadrul summitului NATO de la sfârşitul lunii iunie, care s-a desfășurat la Madrid, Recep Tayyip Erdogan a somat cele două ţări nordice „să se achite de partea care le revine” în lupta împotriva terorismului. El s-a referit la organizațiile kurde din nordul Siriei a căror membri s-au refugiat pe teritoriul celor două state nordice. În caz contrar, a amenințat Erdogan, ţara sa va reveni supra acordului de extindere a Alianţei Nord-Atlantice.

„Am adoptat o atitudine extrem de clară în favoarea continuării extinderii NATO (...) Vreau să amintesc încă o dată că vom îngheţa procesul dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru a ne îndeplini condiţiile”, a declarat președintele Recep Tayyp Erdogan la finalul unei reuniuni de guvern.

Acesta urmează să participe, marți, 19 iulie, la un summit tripartit cu omologii săi rus şi iranian, la Teheran.

„Constatăm în special că Suedia nu are o imagine bună pe acest subiect”, a mai spus liderul din Turcia.

Turcia vrea să intervină în Siria

Recep Tayyip Erdogan urmează să plece luni seară spre Teheran, unde se va întâlni cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi cu cel iranian, Ebrahim Raisi. Președintele turc speră să obțină acordul celor doi lideri pentru o intervenție armată în nord-vestul Siriei.

Ankara ameninţă încă de la sfârşitul lunii mai că va lansa o nouă operaţiune pentru a crea o „zonă de securitate” de 30 km de-a lungul frontierei sale. Pe de altă parte, Teheranul şi Moscova şi-au exprimat opoziţia faţă de o astfel de ofensivă. Nici Vladimir Putin și nici Ebrahim Raisi nu văd cu ochi buni o creștere a influenței Turciei în Siria.

Cele trei state, Rusia, Turcia şi Iranul, sunt actori majori în războiul care devastează Siria din anul 2011. Moscova şi Teheranul susţin regimului dictatorului Bashar al-Assad, în timp ce Ankara îi sprijină pe rebeli, după cum relatează France Presse.