În luptă cu cancerul, directorul TVR 1 se străduieşte să împrăştie bârfele şi să-i descurajeze pe cei care-i vânează funcţia.
Dana Deac înfruntă cancerul. Fosta realizatoare a emisiunii „Cafeaua cu sare“, în prezent director al postului de televiziune TVR 1, a aflat teribilul diagnostic în urmă cu şase luni, a trecut printr-o operaţie, iar acum se află în concediu medical. Dana îşi împarte timpul între tratamentul cu citostatice, „acele otrăvuri puternice care-ţi picură în sânge“, lupta cu gândurile negre şi hotărârea de a le demonstra că este puternică celor „lipsiţi de scrupule“, care, spune ea, profită de situaţie pentru a-i vâna postul din TVR. „Anul trecut, în luna octombrie, am descoperit că am cancer la sân. În mai puţin de o lună am suportat operaţia, iar acum sunt pe citostatice, după care urmează o lună şi jumătate de iradieri, 25 de şedinţe, pentru ca în lunile iunie-iulie să închei această perioadă cu un alt tratament agresiv“, povesteşte Dana Deac într-un amplu interviu publicat în numărul curent al revistei „Q Magazine“. Ca să poată face faţă acestor încercări, s-a înconjurat de prieteni adevăraţi, punându-şi speranţele într-o vară frumoasă. Aşteaptă concertul „răilor“ de la Iron Maiden, ceva care să-i amintească de adolescenţa rebelă, cu rock şi punk, cărţi bune şi emisiunile ascultate seara la postul Europa Liberă. Până atunci, îi este alături şi fiul ei, Vlad, care are 18 ani şi care a reuşit să o facă întotdeauna „mândră de el“. „Pentru mine, cancerul nu este doar o cumplită maladie pe care o tratezi şi până la urmă trece. Pentru mine, cancerul este o schimbare de destin“, spune Dana Deac.
Cancerul avea formă de fluture
„Am fost victima unui malpraxis care era să mă coste viaţa“, îşi continuă Dana Deac teribila poveste, precizând că la controalele de rutină a fost declarată întotdeauna sănătoasă, pentru ca mai târziu, pe baza aceloraşi mamografii, să fie diagnosticată cu cancer. Se întâmpla la patru luni de la control. „Vedeţi, doamnă, acest fluture? Acesta este cancerul dumneavoastră“, i s-a adresat medicul care a reevaluat mamografiile şi care i-a recomandat o intervenţie chirurgicală de urgenţă.
„Operaţia a fost făcută în condiţiile în care cancerul era foarte agresiv şi atacase deja ganglionii. Doctoriţa care şi-a pus parafa pe mamografia mea a fost mutată de la clinica la care am făcut investigaţia. Între timp, eu am fost preocupată să-mi salvez viaţa şi nu am avut puterea să mă lupt cu sistemul“, se confesează Dana Deac.
Ieri, jurnalista nu a putut fi contactată pentru detalii cu privire la acest subiect delicat.
„Nu există gândire pozitivă în astfel de cazuri. Există doar durere, spaimă, disperare, mirosul morţii care-ţi salvează viaţa (aşa descriu eu citostaticele). Lupţi cu moartea de una singură, suferinţa te face empatică cu sinucigaşii... Sunt în concediu medical, dar nu am de gând să renunţ la şefia TVR“, spune Dana Deac, citată de „Q Magazine“. „Cei care au răspândit acest zvon probabil că-şi doresc acest post. De bârfe nu poţi scăpa nici când ai cancer, e adevărat. La fel de adevărat este şi faptul că sunt persoane lipsite de scrupule care profită de situaţia în care mă aflu“, adaugă ea.
De vorbă despre un subiect terifiant
Realizatoarea de televiziune Sanda Nicola a fost diagnosticată cu cancer de col uterin la vârsta de 26 de ani, Monica Tatoiu are cancer de col, Corina Drăgotescu a trecut, la rândul ei, printr-o traumă similară, cu un diagnostic de cancer ovarian.
„La 23 de ani am avut primul diagnostic. L-am auzit din nou şi în toamna trecută. Mi-au spus că trebuie să fac histerectomie şi nu am vrut. Trăiesc cu ceaiuri şi rugăciuni“, spune Monica Tatoiu. „Dana, însă, e foarte bolnavă. Dar ea s-a operat repede şi are şanse de vindecare. Am fost cu ea la medici, am încercat să-i fiu alături, deşi în momentele astea te lupţi, de fapt, singur. Am ascultat şi povestea Ancăi Parghel, diagnosticată cu cancer de col. Ea nu s-a operat, dar a făcut tratament cu nişte citostatice foarte puternice, care erau să o omoare. Ana, soţia lui Florin Călinescu, a avut tot cancer de sân. S-a operat la Budapesta... dar pentru ea a fost altfel“, adaugă Monica Tatoiu.
Dana Deac, Corina Drăgotescu şi Sanda Nicola au admis să vorbească despre această teribilă maladie la emisiunea „Între bine şi rău“, moderată de Liviu Mihaiu şi găzduită de TVR 1 mâine, de la ora 20.00. „Cel mai important lucru în astfel de cazuri este să nu te izolezi“, mai spune Dana Deac.
SPERANŢE
Cancerul de sân se poate vindeca
În România sunt aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer la sân diagnosticate într-un an. O modalitate de a descoperi afecţiunea este examenul mamografic anual. „În majoritatea cazurilor, mamografia depistează boala chiar şi când este fără simptome“, spune medicul oncolog Lucian Miron, de la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi. Dacă boala este diagnosticată în stadii incipiente (I şi II), poate fi vindecată în proporţie de 60% prin intervenţie chirurgicală. În stadiile III şi IV, când tumorile sunt avansate, afecţiunea nu se mai poate vindeca, dar chimioterapia şi medicamentele biologice pot prelungi viaţa şi cu zece an.
CARTE DE VIZITĂ
De la Radio în Blue Jeans la şefia TVR 1
Dana Deac are 45 de ani şi lucrează în mass-media din 1990. Este licenţiată în Filosofie la Universitatea Bucureşti şi a urmat cursuri de perfecţionare în jurnalism în Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Polonia, Grecia. A fost şef de secţie la Programul 3 al radioului public, Radio în Blue Jeans, şef secţie „Veniţi cu noi pe programul doi“, Departamentul Social al TVR 2, redactor-şef la Tele 7abc, iar din 1998 a fost producător executiv, producător, reporter şi moderator la Antena 1 şi Antena 3. A realizat emisiuni precum „Prezentul simplu“, „Cafeaua cu sare“, „Cutia neagră“, „60 de minute cu Dana Deac“, „Reporter Tele 7abc“ şi a obţinut patru Premii APTR şi unul CRP.