Suferinţa continuă să roadă până la os în cazul fetei din Vaslui. Cum s-au înhăitat susţinătorii violatorilor pe reţelele de socializare pentru a o umili pe elevă

Suferinţa continuă să roadă până la os în cazul fetei din Vaslui. Cum s-au înhăitat susţinătorii violatorilor pe reţelele de socializare pentru a o umili pe elevă

După ce au lăsat-o inconştientă în urma abuzului fizic barbar la care au supus-o, cei şapte violatori nu doar că nu plătesc pentru faptele lor, dar trezesc instinctul animalic şi în alţii, găsindu-şi susţinători pe reţelele de socializare. Comentariile oamenilor care nu înţeleg implicaţiile fizice şi psihologice ale unei traume, sunt înfiorătoare.

După suferinţa teribilă pe care tânăra abuzată fizic a trăit-o, a căror implicaţii sunt de neînteles pentru minţi ignorante, gestul sătenilor din Muntenii de Sus zace în nefiinţa lui “Unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”.

Pe „Grupul valenilor” de pe Facebook a apărut un soi de concurs de înjurături la adresa elevei. Găsiţi aici câteva dintre cele mai dezgustătoare comentarii:

„Cred si eu ca a inebunit lumea……hahahaaaa CHEAMA TELEVIZIUNEA …..sa se filmeze,sa se ia interviuri,sa ii dai in judecata si sa-i ameninti ca la urma sa faci ,,O mare branza ,,.doar tu stii cum se face…..Vorbe nimic altceva….din lipsa de alta preocupare )))”, scria Melisa Stefania Adam.

O alta tanara din sat a fost si mai dura: „Auzi la miloaga incepe cu jigniri si apoi te da in judecata ca sa faca si ea niste banuti”, spunea Ramona Alexandra Palamiuc.

Imediat, o alta tanara i-a dat dreptate: „Vroia sa isi ia garsoniera fata cu banii asti a din cate am auzit. ..”, a scris Rau Ana Maria.

Cel mai probabil, aceasta din urma este ruda cu Rau Razvan, cel care sustinea ca violul a fost „sex surpriza”, iar violatorii trebuie sa primeasca inchisoare dupa „durata placerii”.

Comentariile nu doar că sunt nedrepte, dar reprezintă la rândul lor un abuz.  

Abuzul emoţional se poate manifesta în diverse forme şi situaţii. Insultele verbale includ: mustrările, subaprecierile, umilirea, poreclele, strigările, ameninţările, critica, învinuirea excesivă, a face de ruşine, sarcasmul, dezgustul faţă de o persoană. Această formă de abuz este extrem de dăunătoare pentru stima şi imaginea de sine ale oricărui individ.

Pentru a înţelege mai bine implicaţiile traumei pe care eleva din Vaslui a trăit-o şi continuă să o trăiască nu doar prin rememorarea cumplită a evenimentului traumatic, dar şi prin lipsa de înţelegere şi de umanitate a unora, aveţi la dispoziţie câteva informaţii despre abuzul sexual-viol.

Violul este “actul sexual de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apară ori de a-şi exprima voinţa”.

Violul este unul dintre cele mai cumplite forme de agresiune. Acesta poate cauza vătămarea integrităţii corporale, a sănătăţii fizice sau psihice a persoanei.

Urmările unei traume de natura abuzului sexual sunt copleşitoare. Fazele traumatice sunt:

Şocul imediat după experienţa traumatică se caracterizează prin confuzie, derealizare şi negare, stare generalizată de anestezie emoţională. 

Devalorizarea sinelui sau sentimentul de murdărire persistent, zdruncinarea încrederii în lume, dobândite prin actul de viol, vor fi elemente greu de tratat prin terapie. Concepţia despre sine cât şi concepţia despre lume sunt alterate de starea de neputinţă pe care violatorul a impus-o prin actul sau, acestea putând evolua în diferite tulburări psihice.

Victimele violurilor pot dezvolta în relaţiile ulterioare sentimente de ostilitate sau chiar agresivitate faţă de partener. 

Persoană care a suferit în antecedente un viol va fi pe parcursul relaţionării cu alte persoane de sex opus rezervată, va face rareori dezvăluiri despre sine sau despre ceea ce simte, sau despre trecutul ei. Ea va trece prin mai multe etape de încercări şi eşecuri de reparaţie a psihotraumei, însă episoadele de reamintire, flash-back-urile ce pot interveni în partidele intime cu un partener ales vor crea presiuni, încărcături emoţionale puternice, astfel încât ajutorul de specialitate este necesar.

Dificultăţile de natură psihologică în cazul persoanelor abuzate sexual pot conduce la dezvoltarea de angoase, fobii, tulburări psihosomatice, dispoziţii depresive sau depresii de lungă durată, abuz de alcool, droguri, medicamente, tulburări de relaţie (refuz, evitarea altor relaţii, neîncredere în partener), tulburări de percepţie a propriului corp (permanentă senzaţie de mizerie sau greaţă datorată mizeriei). Sentimentul profund de devalorizare, lipsă de sens, starea depresivă de lungă durata pot conduce victima la suicid.

Cazul care a îngrozit întreaga ţară s-a produs în toamna anului trecut. Proveniți din familii mai înstărite, cei șapte tineri au încercat inițial să plătească fata pentru a-și retrage plângerea de la poliție.

După ce au fost refuzați categoric de familia victimei, Burada Silviu (21 ani), Avădanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost arestați pe 12 noiembrie 2014.

Pe 19 iunie 2015, judecătorii au decis ca inculpații să fie judecați sub control judiciar, lucru care a produs o imensă nemulţumire în rândul opiniei publice.