Din cauza războiului din Ucraina, Suedia a renunțat la politica de neutralitate și a început procedurile de aderare la NATO. În acest context, numărul suedezilor care vor să se înroleze în structurile militare a explodat.
Pe fondul războiului din Ucraina, Suedia ia măsuri suplimentare pentru apărarea granițelor. Suedezii devin din ce în ce mai interesați de serviciul militar. Așa se face că rezerva militară Garda Internă, o strucutură rezervată persoanelor trecure de prima tinerețe a devenit ”atractivă” și pentru tineri. De fapt, interesul este atât de mare, încât liderii militari sunt nevoiți să refuze candidații.
În Suedia, numărul persoanelor care vor să se înroleze a explodat
Garda Internă este o structură militară formată în mare parte de persoane de vârstă mijlocie. Un raport al guvernului suedez indica fatpul că numărul de membri scăzuse semnificativ. La câțiva ani după colapsul Uniunii Sovietice, executivul suedez a interzis înrolările în Garda Internă persoanelor care și-au îndeplinit seriviciul militar, după care în 2010 recrutările au fost suspedate definitiv.
Situația s-a schimabat odată cu anexarea Crimeei în 2014. Majoritatea trupelor din Garda Internă nu au stagiul militar îndeplinit. În 2020, numărul acestora a fost de 20.000 de, de șase ori mai puțin decât număra structura militară la mijlocul anilor 1980.
30.000 de sudezi au cerut să se înscrie în Garda Internă
Dar, odată cu războiul pornit de Vladimir Putin situația a luat o altă turnură. În 2022, aproximativ 30.000 de sudezi au cerut să se înscrie în Garda Internă. Un procent mai mare cu 619% mai mare decât un an obișnuit. Totodată, și organizațiile auxiliare de apărare ale Suediei au înregistrat o creștere uriașă pentru cererile de aderare.
În doar două săptămâni de la începerea războiului, peste 640 de femei ua intrat în Lottas, o grupare de femei care asigură sprijin logistic armatei. Un număr care reprezintă mai degrabă numărul de recrutări pe un an întreg.
Până la finalul primului an de război, o altă grupare auxiliară de apărare a recrutate 3,795 de mebri. Este vorba de Federația Suedeză pentru Educație și Formare în Apărare Voluntară, care în anul precedent a înrolat doar 46 de membri, potrivit Politico.
Suedia a renunțat la politica de neutralitate
Tot din cauza agresiunii ruse, Suedia a renunțat la politica de neutralitate și a solicitat aderarea în rândul statelor NATO. O aderare care încă depinde de Ungaria și de Turcia. Politicienii de la vârful statului împreună cu liderii militari nu exclud posibilitate ca Suedia să fie atacată în viitorul apropiat de Federația Rusă.
Doritorii vor trece printr-un proces de evaluare, iar în cazul în care nu au serviciul militar obligatoriu îndeplinit, vor urma un curs militar concentrat, după care li se vor găsi posturi în unitățile din apropiere.