Ce țară din UE vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Ce țară din UE vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu Serviciu militar. Sursa foto: Dreamstime

Una dintre cele mai mari țări ale Uniunii Europene ia in calcul să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Iată despre cine este vorba!

Boris Pistorius, ministrul german al apărării, consideră că, având în vedere situația de securitate și necesitățile armatei, Germania ar trebui să ia în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu, conform AFP.

Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

„Nu putem ignora această dezbatere. Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se dorește creșterea bugetului pentru apărare

De asemenea, el a subliniat necesitatea consolidării Bundeswehr-ului, armatei germane, și, în consecință, a majorării cheltuielilor pentru apărare.

În același timp, ministrul a apreciat faptul că Germania a atins pentru prima dată în decenii obiectivul NATO, care prevede ca statele membre să aloce cel puțin 2% din bugetul lor pentru apărare. Cu un buget federal pentru apărare în valoare record de 72 de miliarde de euro, procentul ajunge la 2,1%, a explicat Boris Pistorius.

„Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei”, a declarat el,  făcând referire la conflictul dintre Ucraina și Rusia.

Boris Pistorius

Boris Pistorius. Sursă foto: Dreamstime

Ce promisiuni are ministrul german al apărării

La finalul anului 2023, ministrul a promis că va transforma Bundeswehr-ul în „coloana vertebrală a apărării colective în Europa” prezentând o serie de noi directive.

Cele mai recente directive ale armatei germane datau din 2011. În noile orientări, guvernul insistă ca Bundeswehr-ul să poată fi implicat și pe plan internațional, așa cum s-a întâmplat în Balcanii de Vest și în regiunea Sahel, conform AFP. Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, însă a scăzut sub 2% după 1990 și căderea URSS, ajungând la doar 1,3% în 2021.

Serivicul militat este obligatoriu în doar șase din cele 29 de state NATO

La ora actuală, doar șase din cele 29 de state membre ale NATO au păstrat serviciul militar obligatoriu începând cu anul 1993. Alte țări, cum ar fi Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut forțe armate formate exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Recent, autoritățile ucrainene au promulgat o lege conform căreia toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care sunt considerați apți din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.