La câteva luni după înființarea a unei agenții de combatere a dezinformării de către Franța, Suedia a anunțat crearea unei noi autorități guvernamentale, a cărei misiune este de a apăra împotriva dezinformării de către actori străini.
Misiunea agenției
Cu sediul în Karlstad, un oraș la 322 de km vest de Stockholm, Agenția Suedeză de Apărare Psihologică a fost înființată oficial la 1 ianuarie. Misiunea sa declarată este de a „proteja societatea deschisă și democratică a Suediei, informarea liberă a opiniei și libertatea și independența țării”. Agenția spune că intenționează să-și îndeplinească misiunea lucrând „atât preventiv, cât și operațional și prin îndeplinirea sarcinilor în timp de pace și în război”.
Pe lângă „identificarea, analizarea și răspunsul la influențele inadecvate și alte informații înșelătoare îndreptate către Suedia sau interesele suedeze”, agenția promite că va viza dezinformarea făcută de către actori străini care urmăresc să slăbească „reziliența țării și voința populației de a se apăra”.
Mai mult, noua autoritate își propune să ofere sprijin împotriva dezinformării de către actori străini diverselor agenții naționale, autorităților locale, organizațiilor media, grupurilor de voluntari și populației în general. Scopul său final este „dezvoltarea și consolidarea capacității generale de apărare psihologică a societății”.
Exercitarea influenței străine asupra Suediei
Înființarea acestei noi autorități guvernamentale are loc cu câteva luni înaintea alegerilor din Suedia, care au fost programate pentru 11 septembrie a acestui an. Potrivit guvernului suedez, nu există nicio dovadă că actori străini au efectuat operațiuni psihologice sistematice împotriva statului suedez și a populației acestuia în perioada premergătoare celor mai recente alegeri generale, care au avut loc în 2018. Cu toate acestea, potrivit Securității Suedeze, „puterile străine planează să exercite influență asupra Suediei pe termen lung”.
Anunțul Suediei privind înființarea agenției vine la șase luni după crearea unei agenții guvernamentale cu sarcini similare în Franța. Înființat în iunie anul trecut, Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională al Franței își propune să combată campaniile străine de dezinformare care încearcă să „submineze statul”.
Se raportează că Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională al Franței are 60 de ofițeri în prezent. Alte țări, precum Statele Unite și Marea Britanie, au înființat unități în cadrul agențiilor a căror misiune este de a combate dezinformarea străină. Dar Franța și Suedia par să fie singurele țări occidentale care au creat, până acum, agenții independente însărcinate cu o astfel de misiune, potrivit Intel News.