International
Suedezii RENUNŢĂ la carduri şi numerar. N-o să credeţi ce au primit în locul acestora
- Antonia Hendrik
- 16 iulie 2019, 00:33
Mii de oameni din Suedia au primit microcipuri futuriste care şi le-au implantat sub piele pentru a desfășura activități cotidiene și pentru a înlocui cărțile de credit sau numerarul. Suedezii au primit deja chip-uri de mărimea unui bob de orez pe care le-au introdus sub pielea mâinilor. Se preconizează că milioane de oameni din întreaga lume vor acceptat acest mod de plată fără să mai aibă grija cardului de credit.
Mai mult, suedezii vor accepta treptat chip-uri pentru monitorizarea sănătăţii și chiar să înlocuiască cartelele care le permite să intre în birouri și clădiri după ce au văzut cât de uşor pot să plătească în magazine cu o simplă atingere a mâinii. Suedia doreşte să fie prima ţară din lume care renunță definitiv la banii cash, în favoarea plăților mobile și a cardurilor, mai noua a chip-urilor introduse sub pielea mâinilor lor.
Microcipurile au fost pionierate de Jowan Österlund, care numeşte tehnologia "moonshot" - si care a declarat revistei Fortune că este tot mai căutat de investitorii din diferite state, cu exceptia Antarcticii. "Tehnologia se va muta în organism", a spus fondatorul Biohax International Mag. "Sunt sigur de asta". Österlund insistă asupra faptului că tehnologia este sigură - dar acest lucru nu a oprit semnalele de alarmă, pentru că unii se tem de o creştere în domeniul criminalității informatice.
Libberton, om de știință britanic cu sediul în Suedia, a lăudat beneficiile acestei metode cu potențial mai ales pentru sănătate, care ar da informaţii corecte luate chiar din interiorul corpului. "Gândiți-vă dacă Apple Watch ar putea măsura lucruri precum glucoza din sânge", a declarat el pentru The Post.
Dar, de asemenea, el se teme de masa de date personalizate și de modul în care ar putea fi utilizate
"Problema este, cine deține aceste date?", a întrebat el. "Dacă folosesc chipul pentru plăti masa de prânz, sala de sport, locul de muncă, va avea cineva toate aceste informații despre mine? Este stocat și sigur?
Libberton a adăugat: "Nu este vorba numai despre chip, ci despre integrarea cu alte sisteme și despre schimbul de date". Și, mai spune omul de ştiinţă, "mă tem că suedezii nu se gândesc suficient la potențialele pericole". "Oamenii au arătat că sunt fericiți să renunțe la intimitate pentru confort", a mai spus el. "Chipul este foarte convenabil, așadar am putea accepta să dăm datele personale înainte de a cunoaște riscurile?" Întrebări la care, în mod normal, ar trebui să se dea un răspuns înainte de a lua amploare fenomenul, titrează nypost
Recomandările noastre