Evenimentul Zilei > International > Sudul Japoniei, în aşteptarea SUPERTAIFUNului Neoguri
Sudul Japoniei, în aşteptarea SUPERTAIFUNului Neoguri

Sudul Japoniei, în aşteptarea SUPERTAIFUNului Neoguri

Sudul Japoniei se pregăteşte pentru sosirea unui supertaifun care ar putea fi unul dintre cele mai intense de acest tip din ultimele decenii şi ar putea cauza valuri cu înălţimi mari şi inundaţii, a avertizat luni Agenţia niponă de Meteorologie (JMA), potrivit EFE.

Taifunul Neoguri, al optulea din acest sezon, va atinge marţi insula Miyako (Okinawa) şi ar putea provoca rafale cu viteze de până la 270 de kilometri pe oră şi valuri cu înălţimi de până la 14 metri.

JMA examinează posibilitatea de a decreta în următoarele ore nivelul maxim de urgenţă în zonele afectate, în funcţie de cum va evolua situaţia, potrivit unui purtător de cuvânt al acestui organism.

”Ar putea fi vorba de unul dintre cele mai puternice taifunuri înregistrate într-o lună iulie”, a afirmat responsabilul pentru previziuni meteorologice al JMA, Satoshi Ebihara, într-o conferinţă de presă. Acesta i-a cerut populaţiei să se pregătească pentru ”ploi torenţiale, vânt puternic şi valuri de mare înălţime”, a informat agenţia Kyodo.

Potrivit meteorologilor, taifunul îşi va pierde din intensitate pe parcursul zilei. El se va deplasa spre est şi va atinge prefectura Kagoshima, unde vântul va atinge viteza de 90 de kilometri pe oră.

Neoguri va trece prin zone unde au căzut deja intense precipitaţii la sfârşitul săptămânii, fapt pentru care JMA a avertizat în legătură cu riscul de a se produce alunecări de teren.