Filmul realizat de Sanda Vişan ne invită să fim martori ai succesului înregistrat de Teatrul Naţional din Sibiu în capitala Belgiei. Ilie Gheorghe (în rolul lui Faust) şi Ofelia Popii (Mefisto) evoluează alături de peste o sută de actori şi de muzicieni în magistrala viziune regizorală a lui Silviu Purcărete asupra celebrei capodopere dramatice "Faust" de Goethe.

Concepţia scenografică a lui Helmuth Stürmer, costumele realizate de Lia Manţoc şi compoziţiile muzicale semnate de Vasile Şirli s-au contopit într-o experienţă teatrală unică la Hala Tour & Taxis din Bruxelles.

Recunoaştere internaţională

Pus în scenă pentru prima dată la Sibiu, capitala culturală europeană a anului 2007, şi cu o prezenţă marcantă la cel mai mare festival de teatru din lume, cel de la Edinburgh (2009), spectacolul a ajuns în luna octombrie a anului trecut şi în centrul politic al continentului, la Bruxelles.

Printre spectatorii aflaţi în sala teatrului, la ultima dintre reprezentaţiile trupei Teatrului Naţional "Radu Stanca", s-a numărat şi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Pe lângă mesajul domniei sale, documentarul prezintă şi interviuri cu actorii din rolurile principale şi cu alte personalităţi importante prezente la spectacol. Aprecierea a venit şi de la criticul Euan Ferguson de la "The Observer" care, după Festivalul de la Edinburgh, recunoştea că a avut parte de o experienţă copleşitoare, pe care crede că nu o va mai trăi în viaţa lui: "Această producţie românească ne-a lăsat pe cei mai mulţi dintre noi hipnotizaţi şi subjugaţi, iar pe mine m-a lăsat cu o dezamăgire: s-ar putea să nu mai văd niciodată în viaţa mea un spectacol de teatru mai mare".
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bXU78K6XSwg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>