Substanța periculoasă din locuință care ne poate ucide în somn

Urgențe. Sursa foto: Spotmatik | Dreamstime.com

O substanță care nu poate fi observată și nu are niciun miros ne poate ucide în propria locuință. În plus, nu avem cum să ne dăm seara că am fost intoxicați. Trebuie să ne luăm măsuri de precauție pentru a evita o tragedie.

Monoxidul de carbon este o substanță extrem de periculoasă și poate ucide rapid. Nu are miros, iar oamenii nu au cum să își dea seama că au fost intoxicați. Singurul semn este o stare de somnolență, pe care mulți o ignoră. Mai pot apărea dureri de cap sau vărsături, dar aceste simptome sunt mai rar întâlnite.

Mare atenție

Cele mai multe cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon apar în sezonul rece. Pentru a evita o tragedie,  este bine ca în fiecare an să verificăm centrala termică pe gaz, dar și sobele pe lemne pentru a ne asigura că nu prezintă defecțiuni tehnice, dar mai ales pentru a ne asigură că coșul de evacuare a gazelor arse nu este obturat.

„Nu avem niciun fel de posibilitate de a detecta prezența monoxidului de carbon. Nu are miros, nu-l putem vedea, nu determină niciun fel de reacție a organismului în primă instanță.

Atunci când se acumulează, sângele nu mai poate transporta oxigenul de care avem nevoie și se crează în mod surprinzător o reacție plăcută de somnolență. Oamenii expuși la monoxid de carbon dezvoltă această somnolență. De cele mai multe ori se duc să se culce. Dacă nu sunt găsiți la timp, nu mai pot fi salvați.”, a spus medicul Radu Ţincu.

Un alt lucru foarte important. Dacă suspectați că un cunoscut s-a intoxicat cu monoxid de carbon, aveți mare grijă dacă interveniți. Acoperiți-vă gura și nasul și, înainte de a ajuta victima, deschideți geamurile. În caz contrar vă puteți intoxica. Sunați rapid la 112.

Sechele pe termen lung

Medicul mai spune că unii pacienții care au fost salvați au rămas cu sechele pe termen lung. „În momentul în care monoxidul de carbon se cuplează de hemoglobină, se produce scăderea cantităţii de oxigen la nivelul creierului. La fel ca în cazul unui accident vascular.

Am avut pacienți care au rămas luni întregi cu tulburări de atenție, cu tulburări de memorie, iar unii dintre ei cu amnezie. Nu și-au mai amintit momentele din jurul intoxicației respective. Deci, chiar dacă supraviețuim în urma intoxicației cu monoxid de carbon, putem să avem sechele pe termen lung”, a mai spus medicul, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.