Subprefecţii de Bihor, Olt şi Gorj confirmă continuarea mini-recensământului

Subprefecţii de Bihor, Olt şi Gorj confirmă continuarea mini-recensământului

Subprefecţii de Bihor, Olt şi Gorj au confirmat pentru HotNews.ro că au primit de la Guvern o adresă prin care li se solicită verificarea datelor din listele electorale permanente.

Subprefectul judeţului Bihor, Cristian Bitea, a confirmat pentru HotNews.ro că Prefectura Bihor a primit de la Guvern o adresă prin care se solicită verificarea datelor din listele electorale permanente, verificare referitoare printre altele la persoanele decedate, cele cu domiciliul in strainatate, cetăţenii ale căror acte de identitate au expirat, persoanele care şi-au schimbat numele şi persoanele care locuiesc la un domiciliu "într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă". "Am început procesul de verificare a listelor electorale, astăzi, când am primit adresa de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Am informat primarii, secretarii şi serviciile publice de evidenţa populaţiei. Nu a existat niciun primar care să se împotrivească verificării listelor. Nici nu ar fi avut această posibilitate din punct de vedere legal. Referitor la persoanele care au domniciliul în străinătate, nu noi le vom scoate din listă, noi doar vom sesiza acest lucru şi se va opera în baza de date. Persoanele care au actul de identitate expirat îşi vor recăpăta dreptul de a vota după ce îşi vor reînoi acest document", a declarat subprefectul judeţului Bihor, Cristian Bitea. Şi subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, a confirmat că a primit de la Ministerul de Interne memorandumul, dar şi subprefectul judeţului Olt, Virgil Delureanu. "Da, am primit adresa ieri în cursul serii, tarziu. Eu am intrat în posesia ei dimineaţa devreme şi până în jurul 12:00 i-am informat pe cei implicaţi în această activitate, primăriile, serviciile de evidenţa populaţiei, serviciul de stare civilă de la autorităţile locale, direcţia judeţeană de evidenţa persoanelor. De mâine deja trebuie să primim raportări asupra modului în care se derulează activitatea şi de poimâine se vor raporta cumulat, iar pe 24 avem termen să centralizăm aceste date la nivelul judeţului unde va mai fi făcută o verificare cu Consiliul Judeţean a datelor şi cu sprijinul celorlalte instituţii", a declarat subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca. Conform unui document care a intrat în posesia Evenimentului Zilei, în ziua în care a anunţat public că renunţă la mini-recensământ, premierul Victor Ponta a semnat o adresă către prefecturi prin care autoriza mini-recensământul. Astfel, dacă la o adresă locuiesc prea multe persoane, acestea riscă să rămână fără drept de vot. La fel şi românii care au divorţat administrativ şi şi-au schimbat numele. Prefecţii au ca temă actualizarea listelor electorale prin eliminarea persoanelor decedate, a celor care nu au au carte de identitate valabilă, a celor care şi-au pierdut dreptul de vot, a persoanelor care au obţinut statutul de cetăţean român şi au domiciliul în străinătate, a persoanelor care au pierdut cetăţenia română şi  a celor care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţilor de reşedinţă.

CITIŢI ŞI:
  • Ponta face mini-recensământ în secret. Prefecţii au primit instrucţiuni. La tine au ajuns? VEZI DOCUMENTELE
  • CCR nu a cerut mini-recensământ. Ponta o ţine pe-a lui
  • Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
  • MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"
  • INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
  • Ioan Rus: Listele electorale vor fi organizate printr-un mini recensământ, până pe 24 august
  • Decizia CCR poate arunca în aer alegerile locale