Subiecte de stat în casă, zarzavat de carantină. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Subiecte de stat în casă, zarzavat de carantină. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Păstrează-ţi secretele, este preţul succesului! Dar nu uita că familia trebuie să-ţi merite încrederea. Poate găseşti şi un sfat bun, experienţa contează. Un weekend plăcut, fără probleme!

9,10 mai

 

Subiecte de stat în casă, zarzavat de carantină. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 9 mai s-au născut: Pancho Gonzales, Albert Finney, Glenda Jackson, Lucian Blaga, Ion Ţiriac, Marius Ţeicu. Pe 10 mai s-au născut: Fred Astaire, Donovan, Thomas Lipton, Marina Vlady, Elvira Popesco, Karl Ernst Kraft, Damian Crâşmaru, Constantin Diplan, Necula Răducanu.

 

 

În calendarul creştin ortodox fix, pe 9 mai este Sf.Nicolae de Vară.  Dintr-o pricină sau alta, moaştele arhiereului din Mira Lichiei au fost mutate în Var (Bari). Se spune că le-au furat veneţienii, probabil din prea mare pioşenie. Protector al marinarilor şi al drumeţilor, Sf.Nicolae a mai făcut un drum!

 

Dar extrem de interesant este Sf. Hristofor pe care îl pomenim astăzi, 9 mai. Cronica spune că a trăit pe la anii 250 pe timpul împăratului roman Deciu. „Se spune despre el lucruri minunate şi preamărite, cum că a fost căpcăun, cu cap de câine şi avea puteri mari de nici două sute de oameni nu au putut să-i stea împotrivă” Vieţile Sfinţilor.

 

Numele lui Hristofor era Repreve, ceea ce, se pare, în arameică înseamna cel care vine de departe, cel care vine de după orizont. Minunile Sf. Hristofor sunt multe şi de mirare: învaţă pe loc să vorbească omeneşte, înmulţeşte pâinile şi alimentele, converteşte pe mulţi şi mai ales pe două desfrânate, care sunt pomenite tot astăzi, iar când a fost torturat sfântul Hristofor „stătea liniştit ca şi când s-ar afla la odihnă şi povestea nişte lucruri minunate, de mulţi necrezute”.

 

O reprezentare târzie a temutului zeu egiptean Anubis, sau un extraterestru? Depinde din ce unghi priveşti!

 

Sunt multe taine între Pământ şi Cer!

 

10 mai, în calendarul fix de la daci este o altă zi de muncă, dar este pomenit faptul, în calendarul după Steaua Păstorului, că este o zi mai deosebită. (Speranția) Simbolic este ziua Păianjenului. Intrigile ţesute astăzi, fie că este vorba de politică, sau dragoste, sunt avantajate.

În calendarul fix creştin ortodox, pe 10 mai, este pomenirea Sf. Apostol Simion Zilotul. La nunta lui, în Cana Galilei, Iisus a făcut prima Sa Minune: a transformat apa în vin. „Minune” repetată de-a lungul istoriei, fără patos religios, de mai toţi cârciumarii. Dar nu despre păcatele omeneşti vorbim, ci de faptul că „mirele văzând o minune ca aceasta îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi lăsându-şi nunta şi casa, I-a urmat cu osârdie, pentru care s-a numit Zilotul, adică râvnitor”.(Vieţile Sfinţilor)

 

Poporul l-a cam judecat pe Simion şi l-a numit Simion Nebunul. Adică laşi casa şi mireasa frumoasă şi tânără şi te duci? Numai un nebun putea să facă lucrul ăsta! Aşa că ziua de astăzi, 10 mai se ţine pentru că „Simion Nebunul este rău de nebuneală!”(Speranţia, Olteanu).

 

10 mai este şi Ziua Independenţei, o posibilă Zi Naţională, unii zic că este pe 9 mai, ce ar fi să fie 9-10 mai! Dacă ar fi şi două zile libere, poporul s-ar bucura cu atât mai mult, ca acum, iar acum, în mai, se defilează mai frumos, sigur, când nu este carantină!

 

Dar era şi este Ziua Regalităţii, Ziua Regilor, cum vreţi să-i spuneţi astăzi. Tata şi mama, în uniforme de străjeri, se duceau pe ANEF şi cântau căt puteau „Trăiască Regele!”

Ziua de 10 mai este importantă, în istorie fiind legată strâns de regalitatea română. Astfel:

 

10 mai 1866 - Prinţul Carol (1839-1914) din dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Adunarea Constituantă (aleasă la 9.IV.1866) domnitor al României sub numele de Carol I; el a fost ales prin plebiscitul din 2-8.IV.1866, organizat după detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (11.II.1866); încă de la urcarea sa pe tron, Carol I s-a pronunţat, în domeniul politicii externe, pentru menţinerea şi consolidarea statutului internaţional de stat autonom, iar în plan intern, pentru modernizarea structurilor economice, politice şi militare ale ţării (Istoria României în date, 2003).

 

10 mai 1881 - Au avut loc festivităţile prilejuite de proclamarea Regatului şi încoronarea domnitorului Carol I (prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen/1839-1914) ca primul rege al României (la 14.III.1881, Parlamentul votase transformarea României în Regat); preşedintele Parlamentului înmânează regelui Carol I şi reginei Elisabeta (soţia sa) coroanele realizate din oţelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de independenţă (1877-1878) (Istoria României în date, 2003).

 

10 mai 1947 - Preşedintele SUA, Harry Truman, i-a conferit şefului statului român, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947), cea mai înaltă distincţie de război americană, Legiunea Meritului, în grad de Mare Comandor, ca o recunoaştere a contribuţiei României la mutarea frontului cu 500 km spre Vest şi, implicit, la scurtarea celui de-al doilea război mondial cu cel puţin şase luni - (Istoria României în date, 2003)

 

10 mai 2011 - Regele Mihai a anunţat transformarea Casei Regale a României în Dinastie cu caracter naţional şi independent. Prin ruperea tuturor legăturilor dinastice cu Casa Hohenzollern şi renunţarea la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern, regele Mihai anulează şi orice drept sau pretenţie a acestei case dătătoare de dinastii la nivel european asupra Casei Regale a României. (RADOR)

 

Sau o să sărbătoriţi ziua victoriei asupra celui de al Treilea Reich, inutil şi duios, pentru că suntem în cel de al patrulea. Sau, ziua PCR. Sau pur şi simplu o să sărbătoriţi, pe ascuns, sau pe față... ceva! Cum făceau evreii convertiţi la creştinism în Spania medievală, care, după ce se închinau în catedralele creștine mergeau în peşteri şi se ploconeau la Tora - aţi văzut filmul cu Christopher Lambert, îmi scapă acum numele?!