Subfinanțare istorică în sport: Nu mai sunt bani pentru calificările la Jocurile Olimpice. FRG acceptă donații (inter)naționale

Subfinanțare istorică în sport: Nu mai sunt bani pentru calificările la Jocurile Olimpice. FRG acceptă donații (inter)naționale Gimnastică. Sursa foto: Chelsdo | Dreamstime.com

Pentru prima dată în istoria activității sale, Federația Română de Gimnastică (FRG) acceptă donații internaționale și naționale pentru a-și asigura posibilitatea de a califica o echipă completă la Jocurile Olimpice. În prezent, organismul sportiv nu dispune de resurse financiare suficiente pentru competițiile naționale și pentru campionatul european, respectiv mondial, ambele reprezentând etape de calificare la Jocurile Olimpice. Președintele FRG, Carmencita Constantin, a atras atenția că situația în domeniul gimnasticii este cu adevărat gravă.

Gimnastica are nevoie de sprijinul românilor - FRG se confruntă cu o criză financiară semnificativă, după ce Ministerul Sportului nu a asigurat o finanțare corespunzătoare în vederea calificării unei echipe complete de sportivi la competițiile naționale, europene și mondiale astfel încât România să poată participa la viitoarele Jocuri Olimpice.

Deși ministrul Eduard Novak este primul șef al portofoliului Sportului care a declarat public că susține gimnastica și are pregătit un program de infrastructură vital domeniului, potrivit președintelui FRG, oficialul nu și-ar fi dat seama că unele dintre federațiile sportive au fost dezavantajate, în ciuda subfinanțării justificate.

Președintele FRG: „Ne confruntăm cu o subfinanțare istorică”

Dacă în urmă cu câțiva ani gimnastica românească se impunea în fața altor state în acest sport, în ultima perioadă sportivii se confruntă cu o situație precară. FRG nu a reușit să califice o echipă completă la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, motiv pentru care solicită sprijinul românilor în cadrul unei campanii de donații.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem într-o situație nefavorabilă total, având în vedere situația care a fost (pandemia - n.r.) și războiul din Ucraina. Sunt în fața noastră zeci de ONG-uri care ajută copii, care au cauze dureroase de sărăcie și probleme sociale.

Și noi suntem într-o situație la fel de dureroasă, însă, pe domeniul nostru de activitate, confruntându-ne cu o subfinanțare istorică. Este singurul apel pe care îl facem - ne dorim ca lumea să încerce să vadă dacă rezonează. Nu cerem nimic altceva. Situația este gravă”, a declarat pentru Evenimentul Zilei președintele FRG, Carmencita Constantin.

https://twitter.com/IzbasaG/status/1501242942949834753?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501242942949834753%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.wogymnast.com%2F2022%2F03%2Fromanian-gymnastics-federation-is-now.html

Donații (inter)naționale pentru calificarea la Jocurile Olimpice

Mecanismul de donare este unul foarte simplu, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Pe front-page-ul federației de gimnastică sunt prevăzute fiecare dintre proiectele sportive alături de nevoia de buget pe care o prezintă. Unele dintre acestea sunt la nivel de loturi, în timp ce altele sunt organizate la nivel de cluburi. După primul click, în doar două minute, persoana care donează a terminat toate procedurile. Toată partea de formularistică este pregătită de FRG în relație cu ANAF.

Aceeași regulă se aplică și în cazul persoanelor juridice, care, potrivit legislației în vigoare, pot dona până la 20% din impozitul pe profit. Președintele FRG a explicat pentru Evenimentul Zilei că reprezentanții companiilor care doresc să doneze federației nu trebuie să depună foarte mare efort în ceea ce privește procedurile întrucât, pe site, va avea loc afișarea automată a unui contract unde trebuie completată doar suma prevăzută pentru donație împreună cu semnătura și ștampila aferente. Documentul va fi înregistrat direct la ANAF, fără a fi nevoie decât de completarea numărului contractului.