Nicușor Dan, donații de 350.000 de lei de la persoane fizice. Ce avere are primarul Capitalei

Nicușor Dan, donații de 350.000 de lei de la persoane fizice. Ce avere are primarul Capitalei

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a primit donații în valoare de 350.000 de lei de la mai multe persoane fizice. O parte dintre aceste donații sunt vizate în dosarul în care Nicușor Dan este cercetat pentru spălare de bani.

Declarația de avere a primarului București, Nicușor Dan, face furori în spațiul public. Politicianul are o avere, în datorii, de 350.000 de lei - de la persoane fizice. Iar asta în timp ce nu deține niciun cont bancar, potrivit declarației de avere. Prin urmare, nu se știe cum au fost raportate datoriile la Autoritatea Electorală Permanentă și nici cum a primit banii donați.

Primarul municipiului București mai are un teren intravilan în Predeal și o maşină fabricată pe vremea comunismului.

350.000 de lei donații de la persoane fizice

Conform informațiilor publicate în declarația de avere, primarul Capitalei a primit donații de la 11 persoane fizice, toate însumând 350.000 de lei, după cum urmează: Micu Bogdan - 45.000 lei, Talpeș Florin, fondatorul Bitdefender - 194.000 lei, Perian Camil Alexandru - 72.800 lei, Gheorghe Marius - 15.000 lei, Roșu Radu - 10.000 lei, Popescu Marius - 18.500 lei, Liliac-Jazontz Ovidiu-Simion - 10.000 lei, Dimitriu Tudor-Mihai-Ioan - 5.000 lei, Floricica Radu - 5.000 lei, Constantinescu Teodora Patricia - 3.000 lei, Stan Alexandra-Ana-Maria - 3.000 lei.

Potrivit declarației de avere depuse de primarul Nicușor Dan, acesta nu deține niciun cont bancar. În anul 2020 însă, avea raportat (declarația din 2020 a vizat averea din 2019), un cont bancar cu 9.000 de euro și datorii însumând 85.000 de euro. Politicianul nu raportase locuințe în declarația de avere. În document este prevăzut însă, o mașină veche marcă Citroen, realizată în anul 1986 şi un teren intravilan cumpărat în anul 2007, parţial prin credit ipotecar, în zona Cioplea, Predeal, de 7.460 mp.

Nicușor Dan este cercetat pentru spălare de bani

Procurorii DNA au instrumentat un dosar deschis în luna septembrie 2020, pe numele primarului general Nicușor Dan, ca urmare a unor denunțuri depuse de mai multe persoane. În acest dosar penal, procurorii DNA au ajuns la concluzia că există mai multe elemente solide care ar duce la concluzia că ancheta trebuie continuată de procurorii de la Parchetul General.

Avocatul Gheorghe Piperea s-a referit la acest dosar penal și a spus că primarul general Nicușor Dan este obligat să își dea demisia.

„DNA a constatat oficial că, în dosarul privindu-l pe Nicușor Dan, există date și probe suficiente pentru acuzația de fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune, trimițând dosarul la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, pentru continuarea cercetării penale … În acest moment, Primarul General este obligat să își dea demisia. Dacă nu o face, bucureștenii sunt îndreptățiți să îl demită prin referendum. Documentul este oficial, urmând a ajunge pe masa judecătorilor de la ÎCCJ, deci public și la dispoziția presei”, a scris Piperea.

De ce este acuzat Nicușor Dan. La mijloc se află donații înscrise în declarația de avere

În legătură cu acuzațiile de fals în declarații, spălare de bani și înșelăciune, mai mulți martori au declarat că i-ar fi plătit lui Nicușor Dan, fie cu titlu de donație – cu sau fără act notarial, fie cu titlu de împrumuturi, sume consistente de bani. Exceptând darurile manuale, contractele erau, de fiecare dată, astfel redactate încât să nu permită utilizarea banilor decât în campania electorală.

Cele mai multe sume, potrivit lui Piperea, dintre cele certificate de martori și de documentele preluate de DNA de la Autoritatea Electorală Permanentă sau de la USB, erau destinate campaniei electorale a USB, dar intrau direct în conturile lui Nicușor Dan.

Există și o sumă de 90 de mii de lei pe care Nicușor Dan a primit-o cu titlu de donație pentru campania electorală, dar inspectorii de la AEP au găsite dovezi că s-a cheltuit doar suma de 70 de mii de lei cu această destinație, restul rămânând în conturile lui Nicușor Dan. Există și un exemplu de încadrare juridică ridicolă a unei donații făcută de o firmă de panotaj stradal – „donație pentru realizarea unui studiu sociologic”.

Gheorghe Piperea mai spune că cel puțin trei din cele 10 donații analizate de DNA au fost încheiate sub forma unor înscrisuri sub semnătură privată, nefiind autentificate la notar, cu consecința nulității absolute a donației și a restituirii sumelor încasate.

„În general, donatorii sunt dezvoltatori imobiliari, interesați fie de acțiunile sau intervențiile judiciare ale USB, fie de renunțarea la astfel de acțiuni sau intervenții. Unul dintre donatori este un fost avocat care, în prezent, este consilierul personal al Primarului General. Aceste donații sunt înscrise în declarațiile de avere ale acuzatului, cu titlu de venituri, motiv pentru care se poate considera că falsul este dovedit, de vreme ce banii proveneau din donații/împrumuturi electorale”, a mai spus avocatul Piperea.

Ne puteți urmări și pe Google News