Sub presiunea angajaţilor, la CEH curge cu demisii

Sub presiunea angajaţilor, la CEH curge cu demisii

Aproape jumătate dintre directorii Complexului Energetic Hunedoara şi-au dat demisia în urma protestelor începute luni, proteste care continuă şi astăzi. Mai ales angajaţii termocentralelor spun că este anormal ca persoanele care au adus CEH în insolvenţă să fie lăsate să conducă mai departe unitatea.

Directorul general al CEH, Viorel Stancu, şi-a dat demisia marţi seara, după ce mai bine de 500 de mineri de la Lonea şi Vulcan s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de perspectiva falimentului complexului energetic. Azi dimineaţă circa 200 de energeticieni de la Mintia au blocat, vreme de 10 minute, DN 7, după care au deschis în clădirea administrativă solicitând demisia directorilor termocentralei. În nici 30 de minute, protestatarii au avut pe masă demisia directorului sucursalei, Nicolae Codreanu, a inginerului-şef de producţie, Alexa Nicula, şi a şefului sectorului de reparaţii, Ioan Conţ. Tot azi dimineaţă a demisionat şi Aurel Niculescu, directorul diviziei energetice a CEH, fost director general al complexului în perioada 2014 – 2015.

Acalmie aparentă În Valea Jiului protestele au scăzut în amploare. La mina Lonea oamenii coboară în subteran, câte şase ore, dar nu lucrează. La Vulcan a fost reluat lucrul. Asta după ce, marţi seara, prefectul judeţului Sorin Vasilescu şi administratorul special al CEH, Dan Agrişan, le-au propus minerilor formarea unei comisii care să întocmească un plan de restructurare ce va fi apoi prezentat ministrului energiei. Primele propuneri avansate au inflamat însă angajaţii termocentralei Mintia. „Marţi ni s-a propus disponibilizarea a 350 de angajaţi. Azi au venit cu propunerea ca 565 de oameni de la Mintia să plece, adică aproape jumătate din numărul total de salariaţi. Sunt vizaţi 90 de oameni din sectorul administrativ, restul din sectorul de producţie. Termocentrala asta generează 90 la sută din veniturile CEH. E anormal ce propun directorii CEH, motiv pentru care cerem demiterea sau demisiile tuturor directorilor complexului. Ce reducere va fi la divizia minieră nu ştim, nu ni se spune nimic, pentru că acolo e o altă republică. În divizia minieră a CEH sunt peste 800 de persoane care pot ieşi la pensie fără afectarea punctului de pensie. Dar nu se vrea, pentru că printre aceste persoane sunt mulţi directori şi lideri de sindicat. Nu vor să facă nimic, iar noi bănuim că vor să ne bage-n faliment. Noi nu ne lăsăm până nu obţinem pensionarea celor care pot să se retragă astfel şi limitarea tuturor salariilor la 3.500 de lei”, spune Mircea Crişovan, liderul principalului sindicat de la Mintia.

Anomalii tipice unei unităţi de stat Angajaţii termocentralei spun că salariul mediu în sectoarele de producţie este de 2.000 de lei. Totuşi, salariul mediu net pe unitate este în jur de 3.500 de lei. Oamenii bănuiesc că media este ridicată artificial de salariile generoase ale personalului din conducere: între 15.000 şi 25.000 de lei. „S-au făcut multe lucruri ciudate la Mintia. Salarii mari pentru unii care plimbă hârtii, angajări pe pile, oameni care au plecat cu salarii compensatorii, au stat acasă doi ani, după care au fost reangajaţi la termocentrală, doar pentru că au fost rude, ori prieteni cu X sau Y politician din judeţ”, mărturiseşte un salariat cu 30 de ani vechime la Mintia. Nici divizia minieră nu este ferită de suspiciuni privind decizii ilogice privind angajaţii. Aici lucrează 4.000 de oameni, dar doar 1.200 ar coborî efectiv în subteran. De sporuri care se acordă, în mod normal, doar minerilor, ar beneficia însă şi zeci sau sute de persoane care nu coboară deloc în mină. Complexul Energetic Hunedoara pierde aproape 1 milion de lei pe zi. În doar trei ani de la formarea sa prin „alipirea” a patru mine din Valea Jioului şi a două termocentrale (Mintia şi Paroşeni) a adunat datorii de aproape 2 miliarde de lei. Pe 7 ianuarie, Tribunalul Hunedoara a decis intrarea CEH în insolvenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News