SUA vor lua în considerare restricții de viză din cauza legii anti-gay din Uganda

SUA vor lua în considerare restricții de viză din cauza legii anti-gay din Uganda Sursa foto: Dreamstime

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite ar putea lua în considerare restricționarea vizelor pentru unii oficiali ugandezi, după ce țara a adoptat una dintre cele mai dure legi anti-LGBTQ din lume.

Blinken a declarat că Statele Unite sunt „profund tulburate” de Legea anti-homosexualitate din Uganda, care a fost promulgată luni de președintele Yoweri Museveni.

În timp ce relațiile între persoane de același sex erau deja ilegale în Uganda, noua lege impune pedeapsa capitală pentru anumite comportamente, inclusiv pentru „homosexualitatea agravată”, și 20 de ani de închisoare pentru „promovarea” homosexualității. Museveni îi îndemnase anterior pe legislatori să elimine prevederea privind „homosexualitatea agravată”.

Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat rapid legea ca fiind „o încălcare tragică a drepturilor universale ale omului” și a amenințat că va reduce ajutorul și investițiile în această țară din Africa de Est.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biden a îndemnat Uganda să abroge măsura

Într-o declarație făcută mai târziu, luni, Blinken a declarat că SUA va „lua în considerare desfășurarea instrumentelor existente de restricționare a vizelor împotriva oficialilor ugandezi și a altor persoane pentru încălcarea drepturilor universale ale omului, inclusiv a drepturilor omului pentru persoanele LGBTQI+”.

De asemenea, orientările Departamentului de Stat pentru cetățenii și întreprinderile din SUA privind călătoriile în Uganda vor fi actualizate, în timp ce Washingtonul va contribui, de asemenea, la „dezvoltarea unor mecanisme de sprijinire a drepturilor persoanelor LGBTQI+ din Uganda și la promovarea responsabilității oficialilor ugandezi și a altor persoane responsabile sau complice la încălcarea drepturilor omului”, a adăugat el.

Un grup de apărare a drepturilor a anunțat mai târziu, luni, că a depus o contestație legală la Înalta Curte din Uganda, susținând că legislația este „vădit neconstituțională”.

„Prin incriminarea a ceea ce noi numim activitate consensuală între adulți de același sex, aceasta contravine unor prevederi cheie ale Constituției, inclusiv drepturilor privind egalitatea și nediscriminarea”, a declarat Adrian Jjuuko, directorul executiv al Forumului pentru conștientizarea și promovarea drepturilor omului.

Uganda luptă pentru eradicarea SIDA

Uniunea Europeană, Regatul Unit, UNAIDS, Fondul Global, grupuri pentru drepturile omului și organizații LGBTQ și-au exprimat, de asemenea, șocul față de adoptarea legii.

UNAIDS a menționat că Uganda și președintele Museveni au fost în fruntea campaniilor de eradicare a SIDA, bazate pe principiul accesului la asistență medicală pentru toți.

Noua lege a pus acest răspuns în „mare pericol”, a declarat UNAIDS într-o declarație comună cu Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, și cu Planul de urgență al președintelui SUA pentru ajutorarea SIDA.

„Încrederea, confidențialitatea și implicarea fără stigmatizare sunt esențiale pentru oricine caută asistență medicală”, se arată în declarație. „Persoanele LGBTQI+ din Uganda se tem din ce în ce mai mult pentru siguranța și securitatea lor, iar un număr din ce în ce mai mare de persoane sunt descurajate să apeleze la servicii de sănătate vitale de teama atacurilor, a pedepselor și a marginalizării ulterioare.”

A fost anulată o lege anti-LGBTQ

O lege anti-LGBTQ din 2014, mai puțin restrictivă, a fost anulată de o instanță națională din motive procedurale, după ce guvernele occidentale au suspendat inițial unele ajutoare, au impus restricții privind vizele și au limitat cooperarea în domeniul securității.

Uganda primește în fiecare an miliarde de dolari în ajutoare externe și s-ar putea confrunta acum cu o nouă rundă de sancțiuni.

„Eșecul Ugandei de a proteja drepturile omului pentru persoanele LGBTQI+ face parte dintr-o degradare mai amplă a protecției drepturilor omului, care îi pune în pericol pe cetățenii ugandezi și afectează reputația țării ca destinație pentru investiții, dezvoltare, turism și refugiați”, a declarat Blinken. (Bibliografie: Aljazeera )