SUA. Vaccin anti-Covid înaintea prezidențialelor. Promisiune științifică sau electorală?

SUA. Vaccin anti-Covid  înaintea prezidențialelor. Promisiune științifică sau electorală?

Autoritățile sanitare, presate de Donald Trump, cer statelor să fie pregătite pentru distribuirea de vaccinuri la începutul lunii noiembrie, stârnind îngrijorarea multor oameni de știință.

Un anunț făcut în seara de miercuri, lasă loc unei convergențe surprinzătoare între știință și politică. Sub conducerea lui Donald Trump, oficialii americani din domeniul sănătății au cerut statelor să se pregătească pentru distribuția pe scară largă a unui vaccin împotriva coronavirus până la începutul lunii noiembrie.

Centrele americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) „cer urgent” ca statele să facă ceea ce este necesar pentru ca centrele de distribuție pentru un viitor vaccin să poată fi „pe deplin operaționale până la 1 noiembrie 2020”, a transmis directorul CDC, Robert Redfield, într-o scrisoare trimisă guvernatorilor săptămâna trecută.

Directorul CDC menționează în special ridicarea restricțiilor administrative sau eliberarea de permise și licențe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce mai multe vaccinuri se află în prezent în studii clinice, nu este încă sigur că unul dintre ele va fi eficient și sigur. Dar autoritățile pregătesc deja o posibilă distribuție pentru a economisi timp prețios.

Un document, publicat de New York Times și trimis autorităților sanitare locale în aceeași zi cu scrisoarea directorului CDC, elaborează trei scenarii în funcție de progresul unui „vaccin A” și unui „vaccin B”.

Acestea par să corespundă vaccinurilor dezvoltate de companiile Pfizer și Moderna, potrivit cotidianului american.

Statele Unite au precomandat milioane de doze de la aceste două companii, dar și de la AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax și Sanofi, pentru a asigura livrări rapide din partea candidatului care se va dovedi câștigător.

În primul scenariu, conform căruia vaccinul A își demonstrează eficacitatea, se estimează că aproximativ două milioane de doze ar fi disponibile la sfârșitul lunii octombrie, apoi 10-20 milioane la sfârșitul lunii noiembrie (în al doilea scenariu, vaccinul B este eficient iar în al treilea ambele vaccinuri sunt eficiente).

În special, documentul detaliază condițiile necesare pentru expedierea și depozitarea acestora, precum și populațiile care urmează să fie vaccinate cu prioritate, și anume personalul medical și lucrătorii în domenii esențiale.