SUA trimit rachete în Taiwan. Pot lovi China

Washington consideră o prioritate strategică contracararea influenței Beijingului în regiune.

Statele Unite au aprobat vânzarea către Taiwan a 135 de rachete de apărare costieră Slam-ER, care au o rază de acțiune suficient de mare să lovească pe teritoriul chinez. Valoarea contractului este estimată la un miliard de dolari.

Pentru SUA contracararea creșterii influenței Chinei în regiune este considerată o prioritate strategică. Americanii au decis să vândă către Taiwan și lansatoare de rachete tactice, pentru suma de 436 milioane de dolari, echipamente de imagistică destinate recunoașterii aeriene, pentru 367 milioane de dolari, ceea ce ridică valoarea totală a tranzacțiilor aprobate de Washington la peste 1,8 miliarde de dolari.

Anunțând această decizie, Departamentul american de Stat a indicat că vânzarea acestor 135 de rachete de croazieră „servește intereselor economice și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând Taiwan să-și modernizeze forțele armate și să-și păstreze o capacitate de apărare credibilă”.

Amenințările Chinei se lovesc de Trump

Rachetele aer-sol de Standoff Land Attack Missile Expanded Response (Slam-ER) au o rază de acțiune de maximum 270 de kilometri, superioară oricum lățimii Strâmtorii Taiwan care separă insula de China continental.

Or, China consideră Taiwan ca parte integrantă din teritoriul său și amenință în mod constant că va recurge la forță în cazul unei proclamări oficiale a independenței de către Taipei sau în cazul unei intervenții externe-în special americană.

Taiwan va putea achiziționa și 11 sisteme Himars (High mobility artillery rocket system), un lansator de rachete multiplu montat pe șasiul unui camion și armamentul legat de acest sistem, echipamente de recunoaștere MS-110, echipamente de imagistică destinate consolidării capacităților de recunoaștere ale aviației taiwaneze, scrie Le Figaro.

Washingtonul a întrerupt relațiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaște Beijingul, dar rămâne cel mai puternic aliat al insulei și primul său furnizor de arme.

Administrația președintelui Donald Trump a accelerat vânzările de arme către insulă în ultimii ani. Taiwan a finalizat recent un contract masiv de achiziție pentru 66 de avioane de luptă F-16 de nouă generație, care poate fi actualizat la 90 de avioane.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Robert O'Brien, a sfătuit săptămâna trecută Taiwanul să se „întărească” pentru a se proteja de invazia Chinei, considerând în același timp că este puțin probabilă o astfel de invazie înainte de „10 sau 15 ani”.