Parlamentarii Statelor Unite ale Americii au criticat faptul că TikTok-ul este folosit pentru a spiona americanii. Însă, ei nu au menționat modul în care guvernul SUA folosește companiile de tehnologie pentru a-i controla pe alții.
În timp ce cetățenii americani au anumite protecții împotriva perchezițiilor fără mandat în temeiul celui de-al patrulea amendament al Constituției SUA, guvernul SUA a susținut că aceste drepturi nu se extind asupra străinilor de peste mări, acordând agențiilor precum Agenția de Securitate Națională (NSA), Biroul Federal de Investigații ( FBI) și Agenția Centrală de Informații (CIA), posibilitatea de a controla diferite persoane.
O presupusă amenințare
Deși este obișnuit ca guvernele să spioneze alte state, Washingtonul se bucură de un avantaj care nu există și în alte țări: jurisdicție asupra numărului de companii care conduc în mod eficient internetul, inclusiv aplicații precum Google, Meta, Amazon și Microsoft. Pentru miliarde de utilizatori de internet din afara SUA, lipsa de confidențialitate oglindește presupusa amenințare pe care oficialii americani spun că TikTok o reprezintă pentru americani.
Pentru miliarde de utilizatori de internet din afara SUA, lipsa de confidențialitate oglindește presupusa amenințare pe care oficialii americani spun că TikTok, deținut de compania chineză ByteDance, o reprezintă față de americani. Administrația președintelui american Joe Biden face eforturi atât pentru a interzice TikTok, cât și pentru reînnoirea Secțiunii 702, pe care a descris-o drept „un instrument neprețuit care continuă să protejeze americanii în fiecare zi”.
În ciuda eforturilor Tiktok de a atenua temerile legate de securitatea națională și de confidențialitate, inclusiv colaborarea cu gigantul tehnologic american Oracle pentru a stoca date pe pământul SUA, interzicerea sau vânzarea forțată a ByteDance pare din ce în ce mai probabilă pe fondul creșterii antipatiei față de aplicație.
Interzicerea aplicației
Într-o apariție în fața Congresului, CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, nu a reușit să-i mulțumească atât pe republicani, cât și pe democrați cu răspunsurile sale privind confidențialitatea datelor și preocupările privind securitatea națională. În weekend, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, un republican, a declarat că toți colegii săi „vor începe să avanseze cu o legislație care să îi protejeze pe americani de tentaculele tehnologice ale Partidului Comunist Chinez”.
Aplicația a fost deja interzisă pe dispozitivele guvernamentale americane, precum și pe dispozitivele oficiale din țări precum Canada, Belgia, Danemarca și Noua Zeelandă, deși o interdicție totală este văzută ca fiind mai dificilă din punct de vedere legal din cauza posibilului conflict cu Primul Amendament al Constituției care protejează libertatea de exprimare, potrivit AlJazeera.