SUA suna retragerea in urechea lui Bush

SUA suna retragerea in urechea lui Bush

Presa, opozitia si republicanii s-au saturat de razboiul din Irak.

„Este timpul ca Statele Unite sa se retraga din Irak fara a zabovi o clipa mai mult decat ii este necesar Pentagonului pentru a pune la punct o plecare ordonata”, scrie cotidianul american „New York Times” intr-un amplu editorial ce marcheaza o schimbare in politica ziarului, pana acum moderat in ceea ce priveste criticile la adresa administratiei.

In editorialul intitulat „The Road Home” (Drumul spre casa), conducerea influentului cotidian isi explica schimbarea de atitudine aratand ca strategia administratiei privind Irakul nu duce nicaieri.

„Desi dl Bush ia in deradere ideea de a impune termene, el a tot promis realizari - dupa alegeri, dupa adoptarea Constitutiei irakiene, dupa trimiterea a mii de militari suplimentar. Toate aceste termene au trecut si nu s-a inregistrat niciun progres in directia unui Irak stabil si democratic sau in directia retragerii.

Este inspaimantator de evident ca planul lui Bush este acela de a mentine acest curs atat timp cat va fi presedinte si sa paseze acest dezastru succesorului sau. Oricare ar fi fost cauza sa, este pierduta”, constata ziarul american.

O decizie pana la 15 septembrie

In opinia celor de la „New York Times”, a mentine trupele in Irak nu duce decat la mai multe pierderi de vieti omenesti. Pe de alta parte, cotidianul reaminteste si faptul ca acest razboi are un efect distructiv asupra aliantelor traditionale ale SUA si constituie o diversiune periculoasa de la razboiul impotriva terorismului.

Necrutatorul editorial este insotit de un material potrivit caruia problema retragerii se pune tot mai acut in cadrul administratiei, avand in vedere ca tot mai multi republicani se distanteaza public de politica promovata de George W. Bush.

Surse din cadrul administratiei au declarat, sub rezerva anonimatului, ca o decizie in acest sens ar putea fi luata pana pe 15 septembrie. Pozitia presedintelui nu este cunoscuta, insa, dupa cum noteaza cotidianul american, el nu mai este astazi inconjurat de ultraconservatori, ci de oameni pragmatici.

Fuga de raspundere

Colin Powell era contra razboiului Unul dintre artizanii razboiului din Irak, fostul secretar de stat american Colin Powell, incearca sa se spele pe maini de orice raspundere, declarand recent ca el a incercat sa evite acest conflict.

In cadrul unui seminar desfasurat la Aspen, Colorado, Powell a spus ca el s-a chinuit doua ore si jumatate sa-l convinga pe Bush sa nu invadeze Irakul si este convins ca prezenta americana in aceasta tara nu foloseste la nimic. Pentru a putea sa se gandeasca la retragere, administratia americana trebuie sa initieze un dialog cu Siria si cu Iranul, spune Powell.

Sfatuiti de Dumnezeu Tony Blair, singur impotriva cabinetului

Multi dintre membrii importanti ai cabinetului condus de Tony Blair au avut „serioase indoieli” in ceea ce priveste invazia din Irak, a dezvaluit Alastair Campbell, responsabil pe probleme de comunicare al fostului premier britanic.

Jurnalul sau, dat publicitatii imediat dupa ce Blair i-a predat stafeta lui Gordon Brown, evoca atmosfera tensionata de la Londra din ultimele zile dinaintea declansarii razboiului, in martie 2003.

Singurul care n-avea indoieli sau si le ascundea foarte bine de noi era Tony Blair, afirma Campbell. Potrivit aceleiasi surse, Blair se baza foarte mult pe credinta sa si vorbea frecvent cu Dumnezeu. Intr-un interviu de acum cativa ani, si presedintele Bush afirma ca a fost calauzit de Dumnezeu in decizia de a invada Irakul.

Ne puteți urmări și pe Google News