Vicepreședintele SUA, Mike Pence, va participa personal la lansare.
În cadrul primului zbor de rutină a ceea ce NASA speră să fie o serie lungă, SpaceX va lansa duminică seara patru astronauți din SUA către Stația Spațială Internațională, o misiune care consacră pierderea monopolului de acces la spațiu deținut timp de nouă ani de Rusia lui Putin.
Trei americani, Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker și astronautul japonez Soichi Noguchi vor pleca duminică la 19:27 (12:27 GMT luni) de la Kennedy Space Center din Florida.
Vor andoca marți, în jurul orei 04:00 GMT, luni la stație (ISS), unde se află doi ruși și o astronaut americană, și vor rămâne acolo timp de șase luni, scrie France 24.
Acest zbor „operațional” urmează misiunii demonstrative de succes din mai până în august, în timpul căreia doi astronauți americani au fost duși la ISS și apoi întorși pe Pământ în siguranță de către SpaceX.
Vicepreședintele SUA, Mike Pence, va participa personal la lansare.
Capsula Dragon SpaceX este al doilea dispozitiv capabil în prezent să ajungă la ISS, alături de foarte fiabila rachetă spațială rusească Soyuz, care din 2011 a transportat toți vizitatorii către ISS, după oprirea navetelor americane.
Americanilor le-au trebuit nouă ani pentru a certifica succesorul navetelor. O a doua navetă, fabricată de Boeing, ar putea fi operațională într-un an.
NASA speră să continue cooperarea cu Rusia. Ea a propus spaţii pentru cosmonauţi în misiunile viitoare şi doreşte ca americanii să continue să împrumute în mod regulat navete Soyuz. Însă, negocierile continuă. „Vrem un schimb de locuri”, a declarat vineri şeful NASA, Jim Bridenstine, în cadrul unei conferinţe de presă. „Discuţiile sunt în curs de desfăşurare”, a spus el, acelaşi răspuns pe care l-a oferit în ultimele luni, scrie Agerpres.
Elon Musk: „Trambulina funcționează”
Legăturile între SUA și Rusia în domeniul spaţial, una dintre rarele colaborări desfăşurate în condiţii bune între SUA şi Rusia, se slăbesc, notează AFP. După mai bine de douăzeci de ani de cooperare pe ISS, Rusia nu va participa la următoarea mini-staţie dorită de NASA pe orbita Lunii, Gateway.
Directorul general al agenției spațiale rusești Roscosmos, Dmitri Rogozin, a ironizat în 2014 nevoia Statelor Unite de a avea o „trambulină” pentru a ajunge la ISS. Şeful SpaceX, Elon Musk, a replicat, în mai: „Trambulina funcţionează”.
Oaia neagră a Moscovei
SpaceX a devenit oaia neagră pentru Rogozin, notează AFP. În afara de faptul că a devenit transportatorul preferat al NASA, compania este un lider de piaţă în domeniul lansărilor de sateliţi privaţi şi a forţat Rusia să îşi revizuiască programul spaţial îmbătrânit.
În vară, Roscosmos a anunţat un proiect pentru o noua rachetă reutilizabilă, „nu semi-reutilizabilă, ca în cazul SpaceX”, după cum a declarat Dmitri Rogozin. „Inginerii noştri... nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească”, a spus el.
Strategia americană intensificată sub conducerea preşedintelui Donald Trump a fost de a privatiza accesul în vecinătatea Pământului, netezind calea SpaceX şi Boeing, cu contracte de miliarde de dolari, astfel devenind furnizori de servicii pentru NASA şi pentru orice persoană sau companie privată, către ISS sau viitoarele mini-staţii private.
Foto: NASA