SUA și Rusia se ceartă pe armistițiu, iar războiul continuă în Siria

SUA și Rusia se ceartă pe armistițiu, iar războiul continuă în Siria

Cel puțin 20 de civili și un membru al Semilunii Roșii Siriene (SARC) au fost uciși, într-un atac asupra unui convoi umanitar în zona rurală a orașului Alep, un atac condamnat de întreaga comunitate internațională

Erau 31 de camioane care transportau ajutor umanitar vital (grâu, îmbrăcăminte de iarnă, medicamente, pături, cărți pentru copii), pentru 78.000 de oameni din zona Urum al-Kubraiar, 18 dintre aceste tiruri fiind distruse. În consecință, ONU şi-a suspendat toate convoaiele umanitare către Siria.

„Suntem devastaţi total de moartea atâtor oameni, între care unul dintre colegii noştri, directorul unei filiale, Omar Barakat”, a declarat preşedintele SARC, Abdulrahman Attar. „Din ceea ce ştim din atacul de ieri, a fost o încălcare flagrantă a dreptului internațional, ceea ce este total inacceptabil”, a afirmat și Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, organizație ce monitorizează situația din Siria, războiul a făcut în 5 ani mai mult de 30.000 de morți - circa 87.000 de civili, dintre care 15.000 de copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția rușilor

Ministerul rus al Apărării a negat, ieri, că aviaţia rusă sau cea siriană ar fi lansat raidul aerian ce a lovit un convoi umanitar, după încheierea armistiţiului în Siria. „Aviația rusă sau cea siriană nu au efectuat vreo lovitură aeriană asupra unui convoi umanitar al ONU la sud-vest de Alep”, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului.

Generalul rus a declarat că a studiat atent imaginile video „ale așa-zișilor activiști prezenți la fața locului” și nu a găsit semne de lovituri armate asupra convoiului. „Nu există crater, structura vehiculelor nu a fost afectată şi nu prezintă suflul unei lovituri aeriene”, spune el, citat de presa rusă.

În opinia rușilor, imaginile video arată „rezultatul unui incendiu, care s-a declanșat, din întâmplare, în momentul unei ofensive de amploare a rebelilor spre Alep”.

Moscova, criticată de Obama

La lucrările Adunării Generale a ONU, președintele american Barack Obama a declarat că Rusia încearcă să își regăsească „gloria trecutului prin forță”.

El a criticat sprijinul Moscovei pentru regimul lui Bashar Al-Assad, precum şi incursiunea rusă în Ucraina.

„Dacă Rusia va continua să se amestece în treburile interne ale vecinilor săi, poate că devine mai populară pe plan intern, poate că alimentează fervoarea naţionalistă pentru un timp, însă pe termen lung acest lucru îi va diminua statura și va face ca granițele sale să fie mai puțin sigure”, a atras el atenţia.

Ban Ki-moon îl acuză pe al-Assad

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut, ieri, încetarea luptelor în Siria, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU de la New York. „Fac apel la toți cei care au influență să obțină încetarea luptelor și începerea negocierilor pentru o tranziție politică”, a pledat el, în contextul în care armistițiul instaurat pe teren a încetat. „Conflictul din Siria este cel care face cei mai mulți morți și care răspândește cea mai multă instabilitate”, a mai afirmat el, atacând regimul lui Bashar al-Assad. „Numeroase grupări au ucis civili nevinovați, însă niciuna la fel de mulți ca guvernul sirian, care continuă să folosească butoaie cu explozibili asupra zonelor rezidențiale și să tortureze sistematic prizonieri”, a adăugat Ban Ki-moon