SUA și Iranul, în pragul războiului

SUA și Iranul, în pragul războiului

Iranul a folosit explozibili pentru a ataca patru nave, dintre care două petroliere saudite, ancorate în largul Emiratelor Arabe Unite, a declarat un responsabil al Pentagonului, la ora la care SUA și Teheran se află în prag de conflict.

Responsabilul Pentagonului a declarat că fiecare navă avea o spărtură în cocă la nivelul liniei de plutire sau mai jos, potrivit evaluării ințiale a echipei militare americane potrivit căreia Iran sau mandatari susținuți de Iran au folosit încărcături explozibile în atacurile de duminică din largul Emiratelor Arabe Unite. Întrebat despre aceste acte de sabotaj, președintele Donald Trump a avertizat, citat de Daily Mail, că Iranul „va avea mult de suferit” dacă va înfuria Washingtonul.

Incidentul din golful Oman a generat temeri cu privire la o confruntare militară iminentă în zona celei mai importante artere petroliere din lume, după ce SUA au ieșit din acordul destinat să frâneze ambițiile nucleare ale Teheranului. De altfel, ieri, Iran a anunțat că a suspendat oficial o parte din angajamentele asumate în acest acord (limitarea cantităților de uraniu îmbogățit și de apă grea).

Acuzații reciproce

Teheran s-a distanțat de aceste atacuri aparente avertizând că „actori străini” riscă să compromită securitatea maritimă. Experți ai marinei comerciale au avertizat asupra unei escalade militare în culoarele de navigație din Golf, în strâmtoarea Ormuz, care ar putea afecta exporturile de petrol din regiune. Responsabili ai Emiratelor au declarat că incidentul a fost „o tentativă de sabotare nu numai a navelor dar și a rezervelor mondiale de petrol și a securității maritime”, în timp ce șeful comitetului securității naționale din Parlamentul iranian a lăsat să se înțeleagă că țările din Golf ar fi responsabile de transformarea regiunii într-o zonă militară.

Explicații în ceață

Saudiți și Emiratele Arabe Unite nu au explicat clar amploarea pagubelor suferite de nave dar natura sabotajelor, care s-au produs în ape intens patrulate, unde zeci de petroliere sunt ancorate, a suscitat speculații privind utilizarea unor nave fără echipaj, vedete rapide și chiar drone armate. Ministrul saudit al Energiei a declarat că unul din petrolierele regatului a suferit „pagube importante”. Totuși, Sky News Arabia a prezentat nava (Al Marzoqah) care nu prezenta nici o daună aparentă. În imaginile furnizate via sateliți, o altă navă a Emiratelor, A. Michel, apărea înconjurată de un baraj antipoluare, indicând posibilitatea unei scurgeri de petrol din vas. Intertanko, o asociație de proprietari de tancuri petroliere, a declarat că cel puțin două nave aveau spărturi în flancuri. Propietarul navei Andrea Victory a declarat că vasul are o spărtură în zona de plutire dar nava nu prezintă pericol de scufundare. Atacurile asupra petrolierelor nu s-au soldat cu victime sau cu maree neagră.

 

Kremlinul: SUA provoacă Iranul

Guvernul de la Moscova și-a exprimat, ieri, îngrijorarea după ce a observat „escaladarea tensiunilor” în jurul situației din Iran, în ciuda declarațiilor șefului diplomației americane, Mike Pompeo, că SUA nu urmăresc un conflict cu republica islamică. O reacție a Kremlinului care intervine după întrevederea lui Pompeo cu Vladimir Putin care a luat notă de asigurările americane. „Pentru moment, constatăm că escalada tensiunilor pe această temă continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuzând Statele Unite că „provoacă” Iranul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News