SUA și ”Era Trump”. Americanii solicită reconsiderarea "războiului permanent"

SUA și ”Era  Trump”. Americanii solicită reconsiderarea "războiului permanent"

Dar acum a crescut numărul americanilor care cred că aventurismul militar de după atacurile din 11 septembrie 2001 a creat pericole mai mari pentru ţară. Într-un sondaj USA Today/Ipsos, 52% din respondenţi au spus că uciderea generalului Suleimani face ca SUA să devină un loc mai puţin sigur. Căutările online după "al treilea război mondial" şi "încorporări" au crescut în zilele ulterioare atacului. Cetăţenii americani din lumea întreagă au primit emailuri de la ambasade în care erau avertizaţi cu privire la amplificarea riscurilor.

"Escalada din luna care a trecut probabil că nu a luat sfârşit, mai ales acum când am depăşit linia de separaţie dintre un conflict prin interpuşi şi o confruntare directă între SUA şi Iran", a spus Dalia Dassa Kaye, expert în Iran la grupul de analiză RAND Corporation. "Ne aflăm într-un cerc vicios în care escalada duce la prezenţa mai multor forţe, dar prezenţa unor forţe sporite poate constitui potenţialul unei escalade mai înalte".

În ianuarie, la peste 16 ani de la momentul când preşedintele George W. Bush a dat ordinul pentru invazia Irakului pornind de la premise false, Departamentul de Stat a reînnoit alerta de călătorie în cod roşu privind această ţară, din cauza "terorismului, răpirilor şi conflictului armat". Acolo rămân aproximativ 5.200 de militari americani.

La apogeul acestui conflict, mulţi americani din Irak puteau prevedea aceste consecinţe. Ocupaţia militară americană a ajutat la alimentarea unei insurgenţe şi a unui război civil. Invazia este considerată acum de unii istorici şi experţi în securitatea naţională ca fiind cel mai mare dezastru politic al SUA, de la războiul din Vietnam: sute de mii de civili irakieni şi aproape 4.500 de soldaţi americani ucişi, trilioane de dolari cheltuiţi şi un Orient Mijlociu destabilizat care a dus în acelaşi timp la consolidarea Iranului şi la naşterea grupării al-Qaida din Irak şi a succesorului său, Stat Islamic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu câteva decenii înainte, războiul din Vietnam a devenit treptat dar cu o uşurinţă alarmantă un conflict costisitor şi a inflamat dezbaterile în întreaga societate americană. Pe măsură ce războiul se intensifica la finalul anilor '60 şi '70, oficialităţile americane au bombardat Laosul şi Cambodgia şi au torturat şi asasinat liderii Vietcong în numele înfrângerii comunismului. Dar, din cauza acestei succesiuni a faptelor, războiul a generat o dezbatere morală în SUA care astăzi lipseşte. Într-un discurs usturător ţinut în 1967 despre Vietnam, Martin Luther King Jr a spus: "Dacă sufletul Americii ajunge să fie total otrăvit, autopsia va stabili în parte drept cauză 'Vietnamul'. Şi nu va putea fi salvat cât timp distruge cele mai adânci speranţe ale bărbaţilor din lumea întreagă".