SUA și ”Era Trump”. Americanii solicită reconsiderarea "războiului permanent"

SUA și ”Era  Trump”. Americanii solicită reconsiderarea "războiului permanent"

SUA trebuie să înceteze implicarea în războaie nesfârşite, spun criticii bipartizani ai acţiunIlor preşedintelui Trump şi ai politicienilor de la Washington

Marţi, dl Trump va contura direcţia politicii externe americane, în Discursul său despre starea naţiunii. La câteva săptămâni după ce SUA şi Iranul aproape că au ajuns în război, mulţi americani încă mai vor să ştie nu doar dacă era într-adevăr "iminent" un atac, întrebarea care s-a aflat în centrul discuţiilor la Washington. Ei întreabă totodată dacă SUA ar mai trebui să lupte în aceste războaie, de vreme ce prezenţa şi acţiunile trupelor americane stârnesc ostilitate şi uneori pot creşte riscurile, în loc să le limiteze sau să-i descurajeze pe inamici, spun criticii.

Simpla durată a conflictelor a limpezit în ochii multor americani o problemă pur morală care se referă la întrebarea dacă vreunul din războaie mai este justificat, având în vedere instrumentele - psihologice, fizice şi spirituale - impuse SUA şi multor alte ţări.

Preocupările au fost exprimate de politicieni din ambele capete ale spectrului politic. Condamnând uciderea generalului Suleimani, jurnalistul conservator de la Fox News, Tucker Carlson a spus că situaţia creată de războiul din Irak este "imorală" şi că "noi ar trebui să plecăm imediat". Senatoarea Elizabeth Warren de Massachusetts, candidat democrat la preşedinţie, a spus într-o dezbatere televizată din ianuarie că "noi ar trebui să încetăm să mai cerem armatei noastre să soluţioneze probleme care nu pot fi reglementate militar". "Faptul că menţinem trupe combatante acolo nu este de ajutor", a spus ea despre situaţia din Orientul Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faptul că majoritatea politicenilor de la Washington au discutat în schimb despre "iminenţă" evidenţiază consensul care se menţine privitor la politica externă care justifică războaiele. Premisa este că intervenţia agresivă în plan extern, desfăşurările înaintate şi inamicii percepuţi "de acolo" menţin securitatea Statelor Unite. Şi pe lângă protejarea americanilor, se arată în continuare, aceste politici sunt necesare pentru ca SUA să-şi îndeplinească misiunea de scut împotriva răului în lume.

În explicaţiile date luna trecută referitor la motivul pentru care SUA nu discută despre o retragere a trupelor din Irak - conform solicitării liderilor irakieni furioşi de iniţierea atacului cu dronă pe teritoriul lor - Departamentul de Stat a recurs la această logică, afirmând că "America este o forţă a binelui în Orientul Mijlociu". Iar într-un discurs recent despre politica faţă de Iran, dl Pompeo a invocat excepţionalismul american: "America este realmente un loc special".